Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 5. 11. 2022 г.

https://youtu.be/5Te2a6E4oWo

Ще се състоят ли разговори между ГЕРБ и ПП за съставяне на правителство?

"За какво в крайна сметка пледира ГЕРБ? Бойко Борисов адски умело, извинявам се, показа на ПП, че е голяма "хапка“ за тяхната "уста“! С г-н Даниел Лорер сутринта коментирахме част от взаимоотношенията между ПП и Бойко Борисов. Даниел Лорер, понеже аз леко ги иронизирах, че са "млаки кончета, които пият вода“, цитирам Павел Матев, той каза, че Бойко Борисов е един "добър жребец“, явно по-възрастен!“, започна разговора Беновска. Даниел Митов отговори, че няма какво повече да каже, след като опонентите им признават какечствата на лидера на ГЕРБ. "Лидерството на Борисов през годините е направило много за България и продължава! Въпреки сложната ситуация, Борисов по някакъв начин лидира процеса да си защитим националния интерес в отношенията с РСМ, решението за еврозоната, за военно-техническа подкрепа за Украйна, за Ф-16. Това са процеси, лидирани от ГЕРБ и от лидера на партията!“, категоричен бе той.

Беновска пусна запис от брифинг на ПП от 20.10.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, има едно стихотворение на Павел Матев "Млади кончета пият вода“. Преди време ви питах Борисов не е ли "голяма хапка“ за "устата“ на ПП, сега виждате, че и другите исторически партии ви показват, че не може така лесно да влезете и да "потропвате с копитца“ в политиката! Какво щяхте да споделите тук, на тази открита среща, нещо, което не сте казали и което ще ги увлече? Имате ли уникални политически идеи, или просто повтаряте едни и същи "мантри“?

Асен Василев: Това, което казахме и долу, когато отправихме поканата – трябва да започне процес, в който партиите да могат да си говорят! А не да говорят на своите избиратели от трибуната на Народното събрание! И този процес трябва да е публичен, тъй като нито обществото вярва на политиците, нито те вярват един на друг. Единственото лечение за тази липса на доверие е прозрачност и публичност! А това, че има партии, които дълги години са решавали тези процеси при затворени врати, според нас ни доведе до текущата патова ситуация. Виждате, ние оттеглихме нашия кандидат, и въпреки това нито кандидатът на ГЕРБ, нито кандидатът на ДПС, нито кандидатът на "Възраждане“ успя да събере мнозинство! Очевидни задкулисни договорки при затворени врати не могат да произведат мнозинство! Това е много добре и оздравително за България!

Илиана Беновска: Не чувам какво щяхте да им кажете тук, на отворените врати!

Асен Василев: Току-що го казахме!

Илиана Беновска: Не, това, че е прозрачно и незадкулисно не е ново! Кажете работещата политическа идея, за да може България да върви напред!

Асен Василев: Работещата политическа идея също я казах – да кажат какви са качествата, които кандидатът искат да има, и всяка партия да номинира не от собствените си редици, а от редиците на другите!

Кирил Петков: Това, което трябва да се каже ясно, и между другото да знаете, че това, че те в момента не са тук, и тази пресконференция е покана! С други думи – процесът не е свършил. Ние сега не казваме – щом не сте тук, значи няма! Напротив, това е призив да дойдат тук, когато решат, когато се чувстват комфортно, защото ние всички работим за българския гласоподавател. Това, което г-н Василев каза, например всеки да предложи двама кандидати от друга политическа партия, е начин за правене на мостове между политическите партии. Но българският народ трябва да е свидетел на това. Защото доверието в тази институция е спаднало не защото хората не са идвали тук или са си тръгнали! А защото вън всички тези хора казват – ние сме ви избрали, за да решавате проблеми, ние искаме да знаем какви са принципите, които решават проблемите. И в момента изглежда, че говорим само за председател. Реално говорим как оттук нататък това Народно събрание да решава истинските проблеми. И ако отворим този формат, да има прозрачно говорене за тежките задачи, които никой не може сам да реши, тогава се надяваме, че всеки ще обере своите политически говорения и пред всички избиратели ще може заедно да се покаже конструктивност, да се покаже решение на въпроса! Така че и днешната пресконференция, която стана в момента пресконференция, е реално покана!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Уважаеми г-н Митов, Вие се озовахте, вероятно от името на Борисов в него ден, когато Петков и Василев поканиха Борисов на разговори в зала "Запад“. Вие се явихте, но те не бяха дошли и вие си тръгнахте!“. Митов отговори, че ПП по някаква причина са нарекли председателския съвет на Народното събрание задкулисие. Това е институционализиран форма и не може да има задкулисие, когато присъстват всички. "Аз се опитах да кажа и на г-н Петков – Вие сте в стаята, как може изобщо това да е задкулисие? Това е институционализиран разговор и няма как. Те понякога наистина не разбират как функционира една демокрация. Хубаво е, че осъзнават някои неща, че трябва да се говори, не сме длъжни да се харесваме. Обаче е хубаво партиите да идентифицират заедно проблемите пред обществото и да се опитат да търсят приемливи решения. Това е задачата в парламенат, а не да се харесваме, да си харесваме лидерите и да си ги определяме взаимно! Освен тона ние отидохме да видим кой е в стаята и ПП в този момент изпаднаха в изолация. В момента, в който аз влязох, ги нямаше. Очевидно са влезли малко по-късно. То нямаше и никой друг от другите партии, защото цялото това предложение беше несериозно! Не можеш да наречеш председателския съвет на НС задкулисие. Ясно ми е желанието за прозрачност, хубаво, няма лошо! Когато обаче се разговаря, това нещо става с официална покана, могат да присъстват и журналисти, камери!“, обясни Даниел Митов.

"Да, но сега те отново искат да разговарят с Бойко Борисов, който за пореден път им подаде ръка и каза, че е готов да приеме дори съдебната им реформа, тяхното предложение за съдебна реформа. Това беше голям гол в тяхната врата!“, продължи Беновска. Даниел Митов отговори, че ГЕРБ нямат никакъв проблем да разговарят с ПП по въпросите на съдебната реформа. Всъщност по-точен е терминът правосъдна реформа, защото задачата е много по-голяма от това, което се предлага от ПП. Дори в името на съгласието ГЕРБ са били готови да подкрепят предложенията на ПП в Правна комисия, но в един момент те са излезли. Представителите на ПП са излезли и не са подкрепили дори собствените си предложения, което говори по-скоро, че нямат сериозни намерения, а имат желание да се върви към нови избори.

Гласуването за покупката на Ф-16. Има разцепление в ПП и проруска фракция?

"Може ли да "кръстосам“ още една тема? Казахте, че са напуснали Правна комисия и не са подкрепили собствените си предложения. А какво се получи за гласуването за самолетите вчера? Асен Василев плюс още 10 души от ПП гласуваха "против“, а не "въздържал се“!“, попита Беновска. Митов обясни, че Василев е гласувал "против“, а останалите "въздържал се“. Водещата попита дали има някакви противоречия в ПП. Събеседникът ѝ отговори, че очевидно има някаква руска фракция вътре в ПП. Той припомни, че Асен Василев с големи усилия е защитил дерогация за вноса на руски петрол, при условие, че цяла Европа се отказва от него. Василев също така е осъществил натиск да бъдат въведени посредници, и то свързани с "Газпром“, при вноса на газ в България, и то руски. Той също така е атакувал американското посолство и сега гласува против Ф-16 и то с аргументите на "Възраждане“. Водещата отбеляза, че към всичко това може да се добави и моморандума с Gemcorp, защото Василев е бил "умът и ръката“ на това подписване! Митов се съгласи и добави: "Да бъде дадена българската енергетика с някакъв многостранно формиран и формулиран меморандум, подписав в Гранитна зала на МС абсолютно непрозрачно! Това също беше част от действията на Асен Василев. И когато направим такава съвкупност от аргументи, аз стигам до извода, че в ПП има разцепление точно по тази линия!“.

"Говори се, че 10 души ще "преходят“ към ГЕРБ и вчера на гласуването бяха 10 плюс 1!%, заяви Беновска. Митов отговори, че точно тази фракция няма как да дойде в ГЕРБ, защото ГЕРБ са на противоположна позиция. По-интересно е, че тази фракция ползва аргументите на БСП и "Възраждане“. "Същите тези хора казваха да не купуваме стари самолети. Добре, тогава купуваме нови, но трябва да се произведат, да им се произведе авиониката. Ясно е, че няма "сергия“ за самолети изтребителна авиация и да ти ги дадат веднага! Те трябва да се произведат. Сега същите тези хора казват – ама те били на хартия, били ги забавили! Няма как да предвидим ковид 19 и съответните обструкции, довели до забавяне. Самолетите ще дойдат. Извоювали сме си правото да имаме разсрочено пращане оттук нататък, когато купуваме военна техника. Това, че част от ПП използват аргументите на "Възраждане“, за да гласуват против решението за Ф-16 мен лично много ме притеснява! Затова зададох въпроса дали това не е проруска фракция!? Аз стигам до такива изводи!“, заяви Митов.

Разликите с политиците от неговото поколение като Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер.

"Искам да Ви прехвърля, преди говорихме малко шеговито с Даниел Лорер за Вас, аз казах, че сте от едно поколение и че Вие ще гостувате. Аз попитах какъв въпрос да Ви задам. Лорер каза – попитайте го на колко е години. Как схващате този въпрос?“, попита Беновска. Даниел Митов отговори, че няма никаква представа как да тълкува въпроса. Той добави, че е на 44 години, през декември ще навърши 45.

"От едно поколение сте Кирил, Асен, Лорер и Вие, а разликите?“, продължи Беновска. Митов отговори, че разликите са политически. Това, че са от едно поколение, не означава, че трябва да мислят еднакво. Има прилики, има и разлики.

Военно-техническата помощ за Украйна.

"Вас Ви считат за "американският човек“ в ГЕРБ!“, заяви Беновска. Даниел Митов отговори, че не знае какво значи това. Беновска продължи: "Искам да пуснем едно видео как отговорихте на въпроса на президента Радев по време на консултациите. Вие отговорихте доста вдъхновено и малко "скършихте“ неговото желание за малко по-проруска политика, това е моето тълкувание!“, след което пусна запис от консултациите на президента Радев с ПГ на ГЕРБ-СДС от 26.10.2022 г.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Даниел Митов: Г-н президент, моята активност по тази тема едва ли предизвиква учудване. По тази тема много се закъсня. Правителството, което управляваше допреди няколко месеца, трябваше да вземе такова решение още когато нашите съюзници започнаха да дават военна помощ. Аз бих наблегнал на термина военно-техническа подкрепа. Това решение тогава не можа да бъде взето поради определени конфигурации, парламентарни и правителствени. Сега ние ще трябва да измием този срам. Оттук нататък разбира се предстои преглед на помощта, подкрепата, която България може да окаже. Тук трябва сътрудничество с МО, да видим какви наличности бихме могли да отделим и да се започнат разговори с нашите съюзници. Ние следим развитието на така наречения ленд-лийз, САЩ имат възможност да предоставят заместващ капацитет. Въпросът е, че българското правителство трябва да си го поиска. Трябва да знае какво иска и как да го получи. Това трябваше да започне отдавна. Хайде, не е започнало, но трябва да започне сега. Естествено, когато става дума за НАТО и програмите за съюзническа взаимопомощ в рамките на НАТО, там е важно спешно да се изпрати български посланик в НАТО, тъй като от доста време нямаме такъв. Това започва да създава проблеми. Вие следите тези процеси, знаете много добре какво се случва. България не стои добре като член на НАТО и в момента не се възприема като силен член на евроатлантическата общност! Със съжаление го казвам! Така че в това отношение тепърва трябва много работа да свършим и тепърва трябва да си говорим, както в парламента, така и със служебния кабинет, дай Боже да има редовен, който трябва да си постави определени цели, когато става въпрос за модернизацията на българската армия и възможността през оказване на военна и техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите отбранителни способности. Но това става в рамките както на НАТО, така и на двустранните стратегически отношения със САЩ.

Румен Радев: Аз не знам какви са Вашите наблюдения, че България се възприема като слаб член на НАТО. Това, че в момента изпълнява функцията заместник на мисията не считам, че е съществен проблем. Разбира се очаквам редовното правителство, тъй като това е важна длъжност, да даде своето предложение. Но дали сме слаб или силен член зависи от нашия отбранителен капацитет, от нашата съвместимост. А както е записано и в проекта за решение, който предлагате, когато вземаме от българската армия въоръжение и техника, вие предполагам си задавате въпроса за тези 10 години, през които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега? Вие трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос! За да раздаваш, трябва да си дал! България не просто закъсня от ваша гледна точка с помощта за Украйна. България закъсня с 15 години най-малко в своята модернизация на въоръжените сили. Позаинтересувайте се, защото аз съм сигурен, че сега не можете да ми отговорите на този въпрос, какво са дали за последните 10 години, какво успяхме да постигнем като подготовка на личния състав? Защото не е само въоръжението. Какво успяхме да постигнем като оперативна съвместимост? Предполагам сте наясно какви са формите на придобиване на въоръжение, натовски образец, по тези програми, било то ново, втора ръка или модернизирано. Какви са времевите параметри, какви са особеностите на това придобиване, по какви механизми? Защото това също е важно, какво правят другите държави и докъде са стигнали!

Десислава Атанасова: Благодаря, г-н президент! Преди да минем на друга тема не мога да оставя без коментар тази, защото аз участвах на един КСНС, на който обсъждахме подобни въпроси. Беше при сформираното и работещо правителство начело с Кирил Петков. И сега направих една справка какво са постигнали през последните 10 години правителствата, ръководени от премиер Борисов. Тъй като не съм съгласна с Вашата констатация, че за последните 10 години не е направено нищо. Ще ми позволите да запозная предимно медиите с данните. Кабинет Борисов 1 – платени проекти хеликоптери "Кугър“ и "Пантер“ и самолети "Спартан“ – над 1 милиард. Капиталови разходи 432 700 000. Кабинет Борисов 2 – капиталови разходи 383 милиона. Кабинет Борисов 3 – модернизационни проекти общо 2 890 700. Решения за Ф-16. Корвети – 170 милиона, като 20 милиона са за 2020 г. предвидени, 150 милиона за 2021. За инфраструктурата на "Граф Игнатиево“ -200 милиона. За модернизация на Т-72 – 78 милиона. Бойни машини – 70 милиона. Ремонт на самолети Су-25 и МИГ – 29 - 200 милиона. Ремонт на Црънча – 5 милиона. Смятам, че да кажете, че над 5 милиарда и 200 милиона средства в трите бюджета по време на управлението на кабинетите Борисов 1,2 и 3 е нищо и тотално неглижиране на българската армия – според мен не е коректно!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Кажете г-н Митов, какъв урок всъщност дадохте на президента Радев?“. Даниел Митов отговори, че не знае дали са му дали урок, но Десислава Атанасова съвсем коректно е изброила какво точно е направено за армията за време на правителствата на ГЕРБ. Той подчерта, че съветското наследство не се преодолява лесно. В същото време има още доста нещо, към които трябва да бъдат насочени публични средства. Например имаме голяма нужда от магистрали, от нов тип инфраструктура. Трябва да се изплащат пенсии, да се инвестира в здравеопазване. Но 5,5 милиарда инвестиции в армията не е "пренебрежимо малко“! Така че президентът не е бил прав да казва "какво сте дали, за да взимате?“.

Даниел Митов също така категорично заяви, че не са верни думите на Румен Радев, че като помагаме на Украйна на практика се намесваме във войната. Няма международноправна норма, която да казва, че се замесваш във война, когато помагаш на жертва на агресия. Митов бе категоричен: "Целият цивилизован, демократичен свят прави това, помага на Украйна. И това е нормално, защото Украйна не воюва само за себе си, за собствената си териториална цялост, а брани целия този свят, към който ние принадлежим. Не вярвам, че има някой в България, който иска да си губи свободата – свободата на избор, свободата на слово, свободата на предприемачество. Всъщност това носи другата страна. В момента, за съжаление, Русия е в лапите на такъв режим, който отрича целия този набор от свободи и права, които България някак си си е извоювала и си е извоювала правото да бъде част от този свободен свят. През помощта за Украйна ние се стремим да запазим основни принципи на международното право, а именно суверенните нации да могат да избират сами съюзите, в които да членуват. По простата причина, че ако Русия успее в инвацията си, никой друг няма да може да бъде сигурен вече за териториалната си цялост или за избора, който една суверенна нация може да прави. По-големите съседи ще могат да налагат собствената си воля. Балканите не сме много далече исторически от такъв тип взаимоотношения. Така че нашата помощ за Украйна всъщност е помощ за самите нас и за това да запазим някакви принципи на международното право, които са извоювани с много усилия и с много кръв исторически! И е хубаво да бъдат подкрепени в този момент!“.

Частичните избори в САЩ.

"Прибавям тук и САЩ, те през цялото време на вашето слово витаеха наоколо. На 8-ми ноември ще има частични избори и президентът Тръмп, слагам си неговата рекламна шапка от изборите, май се приближава отново към властта. какво влияние ще окаже това на България?“, попита Беновска. Даниел Митов отговори, че със сигурност Камарата

на представителите ще бъде спечелена от Републиканската партия. "И Нанси Пелоси с нейните 38 или колко станаха пола, какво ще стане?“, продължи Беновска. Митов отговори: "Това с половете честно казано не го разбирам! Този въпрос дори не се стремя да го изследвам в дълбочина, защото е абсурден сам по себе си, тези конструкти! Вижте, левицата по принцип се опитва да си намери каузи. Марксизмът, като загуби основание, в момента се опитва да си намери други рационални утопии, за които да се закачи. Това не ме учудва, но в същия момент трябва някак си да се балансира!“.

"Какъв ще бъде отзвукът в България?“, попита Беновска. Даниел Митов отговори, че прогнозите са, че долната камара ще бъде спечелена от републиканците, но при Сената ще е по-трудно и там вероятно крехкият баланс ще се запази.

Ще се стигне ли до политическа "сватба“ между ГЕРБ и ПП?

"Питах Ви преди малко "цепите“ ли ПП, Вие дипломатично ми отговорихте, че няма такова нещо!“, продължи Беновска. Даниел Митов отговори, че ГЕРБ нямат отношение към това, което ПП сами си причинява. Беновска продължи: "Но проф. Мермерски току-що каза, че май, май ГЕРБ и ПП сте напът да се "ожените“. Аз бих добавила, вие от ГЕРБ сте от страната на младоженеца!“. Митов отговори: "Това е сигурно! Това е от една страна, тъй като спечелихме изборите. Но от друга страна той ползва един много хубав образ, който ме разсмя, с индийската сватба. Но аз бих добавил нещо към този образ, тъй като българският избирател не даде възможност на тези избори на нито една партия да доминира и да състави сама правителство. Така че, като се прави управление, там сигурно ще влязат повече партии. А когато тръгнем към такъв тип "сватби“, мен ме притеснява по-скоро броя на "тъщите“, който ще се появи в един момент! Тъй като "булките“ са много и "тъщите“ стават повече и нещата са по-проблемни!“.

Ролята на Стефан Янев и БВ при съставянето на редовно правителство.

"Стефан Янев – подозренията падат, че този генерал от резерва, ако вие не успеете, май-май, ако вие не успеете, ако ПП не успеят, май той ще стане обединителят на новото правителство! Вчера дадоха много странен завой към покупката на самолетите, преди беше обратно!“, попита Беновска. Митов отговори, че първо трябва да видим как ще потръгнат разговорите. Що се отнася до подкрепата за Ф-16, то това е отговорна позиция. БВ са се държали отговорно и при избора на председател на парламента, както и за еврозоната и помощта за Украйна. Все пак не знаем на кого Радев ще даде третия мандат. Митов заяви: "Дайте да видим какво ще се случи с първия мандат, защото най-логично е първият мандат да бъде реализиран, защото той е натоварен с най-голяма легитимност. А за една демокрация е важно да се реализира управление около легитимността, която има най-голяма тежест в НС!“.

Вярно ли е, че Бойко Борисов няма да бъде министър-председател?

"Вярно ли е, че Бойко Борисов няма да бъде министър-председател?“, попита Беновска. Митов отговори: "Не мога да кажа, докато не са тръгнали разговорите. На мен ми се иска той да бъде министър-председател. Но това зависи от начина, по който протичат преговорите, разговорите и от неговата собствена воля!“. "Защото и Вас Ви подозират за министър-председател!“, добави Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Аз на такива неща не се връзвам! Никога не съм отказвал да поемам отговорност! Но има още много други фактори, които в момента влияят. А има и по-подготвени хора от мен!“.

Така завърши разговорът между Даниел Митов и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 5.11.2022 г.