Мустафа Карадайъ, председател на ДПС – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 2. 11. 2022 г.

https://youtu.be/w0QcFa-FyZY


Илиана Беновска: Г-н Карадайъ, какво условие поставяте на ГЕРБ, за да ги подкрепите? И защо се забавихте толкова да отговорите на въпроса на президента Радев дали ще подкрепите ГЕРБ в техния мандат?

 

Мустафа Карадайъ: Интересен е въпросът, между другото беше част и от проведените консултации при президента на републиката, но в друг контекст.

 

Илиана Беновска: Какъв например?

 

Мустафа Карадайъ: Контекстът, че различните политически партии поставят различни неизпълними условия помежду си и го ползват като "параван“ да казват – ние го обещахме на нашите избиратели! Разделителните линии, които си поставят, при липсата на политическа визия и приоритети, с които да водят предизборна кампания и да застанат пред българските избиратели, остават в полето на очертания враг! И когато водят предизборна кампания на гърба на очертания враг, това не означава, че избирателите на съответните партии са дефинирали очертания враг, а напротив, политическите партии ...

 

Илиана Беновска: Подозирате, че ГЕРБ ви използва за "параван“ ли?

 

Мустафа Карадайъ: Самите партии са си очертали врага и са се упражнявали на гърба на врага!

 

Илиана Беновска: Казвате, че ГЕРБ ви използва за "параван“?

 

Мустафа Карадайъ: Обратно, ДПС, включително и в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове. И затова ние днес водим еднакво разговори с всички. За съжаление все още сме на ниво разговори, а очакваме от разговори да минем на етап диалог. Нямаме разделителни линии, нямаме предварителни условия. Както виждате в парламента си говорим с различните партии. И затова разделителните линии и предварителните условия минират диалога.

Но българските граждани 4 пъти произвеждат една и съща конструкция в Народното събрание. Никоя партия да няма самостоятелно мнозинство. Дори трудно първите две партии правят мнозинство. Тоест сега дори не правят мнозинство. Тоест българските граждани казват – ние там не ви пращаме за реваншизъм, за противопоставяне и разделение. Ние ви пращаме там в диалог, координация и взаимен контрол да ни решавате проблемите. И на въпроса каква е формулата, къде на шега, къде на сериозно, дори в разговора с г-н президента му предложихме. Тъй като президентската институция е място за обединение, ако има удобна зала тук в президентството, да вземат като Конклава във Ватикана да ни затворят до бял пушек!

Българските граждани очакват да има стабилно правителство! Българските граждани очакват да се решават проблемите, които произтичат от множеството кризи, в които живеем! Но, за да решаваме проблемите на гражданите и да преодолеем кризите – първата стъпка е преодоляване на политическата криза. А преодоляването на политическата криза няма да стане чрез "розови линии“, "червени линии“, "черни линии“ и предварителни условия! Преодоляването на политическата криза минава през диалога! През нормалността в политиката! Диалог между партиите, между парламентарните групи! Диалог, диалог! Ако може да бъде и конструктивен, ако може да бъде с разум, ако може да бъде и с грижа към проблемите на хората – би било най-добре!