Радомир Чолаков, ГЕРБ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 15. 10. 2022 г.

Ще участва ли в бъдещата изпълнителна власт?

"Подозират Ви, че Вие сте евентуално бъдещ правосъден или вътрешен министър?“, попита Беновска. Чолаков отговори, че не знае защо се говорят тези неща в момента, тъй като все още няма никакви конкретни разговори за правителство или за персонален състав. В момента най-важното е да се конституира Народното събрание. Водещата добави, че името на Чолаков се спряга и за председател на Парламента. Той отговори: "Благодаря за уважението, както се казва! Предложението ще бъде Росен Желязков и мисля, че в тази ситуация той е по-добрият кандидат! Бих гласувал с две ръце за него! Той е човек с огромен административен опит, умерен, балансиран, много добър юрист!“.

Шансът да бъде съставено правителство с мандат на ГЕРБ.

"Как вървят преговорите под егидата на евроатлантическата ориентация, която Борисов подчерта, между политическите партии в това Народно събрание за конституиране на кабинет евентуално с мандата на ГЕРБ?“, попита Беновска. Чолаков отговори, че официално разговорите ще започнат след конституирането на Парламента. Той добави, че до момента не е обнадежден, като слуша изказванията на ПП и ДБ.

"Нека да си позволя да пусна 2 минути от Бойко Борисов след изборите!“, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на ГЕРБ от 4-ти октомври 2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Борисов, поздравления! Беновска! Дали това политическо обединение, което предлагате, ще бъде възприето от останалите политически партии? Обсъждали ли сте го с тях? Това ми е първия въпрос.

Бойко Борисов: Не, не съм обсъждал с никой нищо! Защото считам, че трябва да изживеем емоциите си от изборите. Защото и аз съм щастлив, че си върнах моя МИР в София и победихме Хазарта! Радвам се, че сме първи в Пловдив. И ние се радваме и сигурно си личи, че се радваме. Като минат радостта и болката, мисля, че ще се намери някакво сечение!

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос, той е много важен!

Бойко Борисов: Ти започна като Кирил Петков, каквото и да каже, то е "много важно“! Той че го казал, то е важно!

Илиана Беновска: Правите сравнение с Кирил Петков? Благодаря, но не ме обиждайте!

Бойко Борисов: Моля Ви, защото има и други въпроси, да не го превръщаме в разговор!

Илиана Беновска: Питам Ви: тези екипи, които ще преговарят, Вие говорите за хора с "безспорна репутация“. Знаете в България какъв е кастингът за "безспорна“!

Бойко Борисов: Казах "безспорна евроатлантическа ориентация“! Ако някой се съмнява в Мони Паси или Плевнелиев, че са отдадени на Европа и НАТО – аз не се съмнявам! Затова, дадох само примери! Може да не са те, може да са други, те да предложат екипи. Ние ще се съобразим с тях. Нищо не им предлагаме насила. Просто казвам, че: Срещу Мони Паси не можеш да кажеш, че не е евроатлантик, нали? Не е кметът на Видин, бившия!

Илиана Беновска: И трето, нещо като служебен кабинет ли предлагате? И защо пропуснахте "срамежливо“ името на Радев?

Бойко Борисов: Кого съм пропуснал?

Илиана Беновска: "Срамежливо“ името на Радев, в цялата тази конфигурация! Той каква роля ще играе?

Бойко Борисов: Аз пък не искам да съм в ролята на Христо Иванов. Първо: да ходя да клеча отпред, а след това да му кажа да ни събира там да се решава! Мисля, че след като стотици хиляди са застанали зад нас - като партии, спокойно можем да проявим разум и да се разберем ние. Иначе, Конституцията предвижда, като не се разберем, си остава служебното правителство на Радев. Така че аз не съм пропуснал никого, той е много важен участник и то безспорен в момента. Не мога да му кажа – или ни викай, или еди какво си! Ако прецени!

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Вие похвалихте Росен Желязков, но аз ще похваля Вас, познаваме се много отдавна, с много богат административен опит, юрист сте, имате широка палитра от контакти! Как преценявате, какво трябва да е качеството на този преговорен екип? Вие излъчвате двама, има ли други, номинирани от вас?“. Радомир Чолаков отговори, че както Борисов е казал, ако останалите партии имат свои предложения за модератори, нека да ги излъчат. Според него е важно дали тези разговори ще могат да започнат въобще.

"Но как го виждате, защото ПП ви отрекоха, ДБ ви поставят условие да махнете Гешев, БСП казаха, че няма да работят с вас, "Възраждане“ не иска да работи с никого, ДПС се изказаха по тяхното "в тангото не настъпват“ и единствено Стефан Янев и "Български възход“ изразяват възпитано съгласие!“, продължи водещата. Събеседникът ѝ отговори,

че задачата изглежда нерешима. Той продължи, че в 45 Народно събрание ГЕРБ са имали 75 народни представители, а втората политическа сила ИТН – 51. В 46 Народно събрание ИТН са имали 65 народни представители, а ГЕРБ 63. В 47 Народното събрание ПП са имали 67, а ГЕРБ 59 народни представители. В момента ГЕРБ имат 67, а ПП – 53. Чолаков заяви: "Това означава, че на 4 поредни избори българският народ ясно каза, че ГЕРБ трябва да бъдат интегрална част от управлението! Това послание не се разбира от останалите политически сили. Те държат всички като заложници и казват – българският народ ще гласува дотогава, докато на нас ни хареса! Това не може да продължава повече така!“.

"Чакайте, ние тук по харесване ли сме? Нека да попитам нещо, което ми се изплъзва напоследък. Да, вие сте избрани с гласовете на симпатизанти и членове на ГЕРБ, ПП са избрани със съответните техни, но в крайна сметка в законодателния орган, висшия орган на държавата вие сте представители на всички нас! Аз може да не съм гласувала за вас, но вие ме представлявате! Какво значи - докато на нас ни хареса?“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ попита как си представят ДБ и ПП, че можем да продължаваме, след като казват – вотът на 1,2 милиона български граждани на нас не ни харесва! "Това на практика означава – тези български граждани не ни харесват, ние не ги представляваме и не ни интересува те какво мислят! Вижте, парламентът е такъв, какъвто е, какъвто е казал българският народ! Ние можем да ходим още 20 пъти на избори и българският народ да ни казва едно и също! Вие виждате, че партиите, които се блъскат в ГЕРБ, една по една се разбиват! Ако искат да продължават с опитите и да се разбиват – ние ще продължаваме, докато кажат! Но според мен, но това е едно дълбоко неуважение към българския народ и към Конституцията!“, категоричен бе Чолаков.

"Може ли да Ви поставя нещо като бизнес изискване? Знаете, че когато се назначава управител на големи корпорации, той представя своята програмата, вие представяте вашите програми, ние сме ви избрали, вие ни обещавате "светло бъдеще“, ако мога така да се изразя, не само вие, политиците! Обаче идва един момент, когато казвате – не можахме, защото ПП ни пречеше, ДБ ни пречеше, "Възраждане“ не искаха и т.н. и не понасяте никаква санкция от нас. Вие трябва да търпите и санкции! Един мениджър залага и финансово обезпечава своя успех. Казано накратко – даваме ти 1 милион да извършиш едикакво си, ти депозирай тук примерно 200-300 хиляди, които ще загубиш при неуспех! Вас не ви боли, вие си получавате субсидиите!“, продължи Беновска. Чолаков отговори, че не бива да обобщаваме с изрази като "вие, политиците“, защото партиите са различни, с различен морал и различно чувство за отговорност. Той продължи, че политиците търпят санкции и те се виждат. Първо са били санкционирани "Изправи се, Ние идваме“, след това ИТН, сега бива санкионирана ПП и на следващите избори ще бъде санкционирани още повече. Просто санкцията идва бавно и някои политици се правят, че не са я разбрали. Разбира се имуществена санкция няма, но ако човек има съвест, моралната санкция е много по-тежка.

Беновска отбеляза, че избирателите ги боли реално от инфлацията, от високите сметки за енергия поради престъпни договори. Събеседникът ѝ отговори, че е ясно кой е виновен за това, ГЕРБ са предали сигналите в съответните институции и очакват те да си свършат работата. "Истината винаги идва по-бавно от лъжата, но идва! И една лъжа, повторена 100 пъти, не става истина!“, добави той.

"Като заговорихме за санкции, хайде, няма да залагате пари, но се сетих за едно стихотворение на една афроамериканка Джорджия Джонсън, което започва – "Да умра, додето още ме обичаш“! Разбирате метафората, нали? Доколко егото и интересите пречат на политиците да кажат "сбогом“ преди народът да ги е

намразил?“, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори, че тук вризаме в сферата на приложната психология, която не е неговата сила. Той продължи, че в правото има един въпрос още от римското право – кому е изгодно? Чолаков продължи: "Трябва да се запитане кому е изгодно България вече 2 години да е в ситуация на политически полуразпад? Смятате ли, че руската страна не изпитва истинско удоволствие от този полуразпад в България? Аз питам кой има интерес България да е слаба страна? Отговарям Ви – тези, които са ни обявили за неприятелска страна имат иманентен интерес ние да се намираме в това състояние! Така че политическите сили, особено новите, трябваше да си дават сметка едно или друго тяхно действие кого ползва!? Защото знаете, че последното правителство, за 7 месеца Русия е получила толкова пари от България, колкото не е получавала никога! Този ажиотаж около руската посланичка, защо трябваше ДБ да излиза и да го прави публичен, кого обслужва това?“.

Решението руският посланик да не присъства на тържественото откриване на 48-то Народно събрание.

"Нямах намерение да Ви хвърлям във "врялата вода“, но Вие сам захванахте темата! Така че първи въпрос – къде сбърка доайенът на 48-то Народно събрание Вежди Рашидов със своята позиция за Русия?“, продължил Беновска и пусна запис от интервю на Вежди Рашидов за БНР от 12.10.2022 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

"Избраниците“ ни: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Възраждане“, "БСП за България“, "Демократична България“, "Български възход“ се надхитрят за власт?

Или, отново, ще надхитрят Нас?!ю

Дали, посланикът на Русия Митрофанова да дойде в НС?! Страхотен спор! Това ли ще реши цената на хляба, тока, газа? Това ли ще реши: Кой и на Какво основание Иска? Но! И Може ли??? Да Управлява България?!

Обаче. Вежди. С неговата откровеност. Митрофанова?! Защо да не идва в НС???

Доайенът на 48 НС, творецът Вежди Рашидов, подпали Бойко:

Вежди Рашидов: Това е обявяване на война! Ами, кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук? Аз питам: чий е този "зор“? Вижте, това е работа, наистина, на висока дипломация, това е работа на държавническо мислене и не е работа на депутати от тази или онази партия. Няма значение, дали, тя се казва ГЕРБ или ПП! Тези хора не са за Българския парламент! Тези хора се държат безотговорно и, пак, повтарям- една дума, която всички, които влязоха в парламента, бързо забравиха: Отговорността си към българския народ.

Това е всичко, което искам на тези години - да им кажа, ако мога да им кажа! Ако не мога – да са живи и здрави, няма проблем. Но, това не е поведение. Аз такова поведение не бих поощрил. Да, вътре сядаме и работим и то - в името, пак казвам - на този народ. За какво се дърляме, кое си "мерим“, какво точно си "мерим“? Да, имаме дрязги! Да, нямаме съвпадение на идеологиите! Да, имаме различни възгледи! Имаме различни принципи. Но, когато седнем да решаваме съдби на нашия народ, който ни е изпратил там – това ли е поведението?! Такова ли трябва да бъде?! Ами, да си ходим по къщята и там да си мерим някои "характери“! Смятам, че това е грешка!

Бойко Борисов не прости на Вежди – що се бърка в "евроатлантическата“ Му –Бойкова ориентация…

Бойко Борисов: Няма да влезем в Събранието, ако г-жа Митрофанова дойде! Точка! И аз се надявам тя да направи този жест - да не проваля първото заседание на Парламента. Така че ние сме категорични! Надявам се различните мнения по всички различни теми, без тази! Така! И, понеже, това- явно не е било достатъчно за някои наши членове - сега да го чуят и от мен!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "“Подпали“ ли се Бойко Борисов от позицията на Вежди и Вежди получи ли "чук“ по главата?“. Чолаков отговори: "Живял съм в Германия по времето на Хелмут Кол и съм виждал как изглежда немската политика по времето на Кол. Знаете ли какво никога не съм виждал там – публичен дебат по въпрос на външнополитически отношения между Германия и друга страна! Никога не се е случвало такова нещо! Другото нещо, което също не съм вижвал, обсъждане публично на военни доставки! Това, което трябваше да стане, поставен е бил въпросът за протоколната листа на първото заседание на закрито заседание, то даже не е било заседание, а контактна група между представители на политическите сили. Поставен е бил този въпрос, нашите представители са казали, че той не е от компетенцията на подобно заседание. Излиза Надежда Йорданова от ДБ пред медиите и казва – ние сме против Митрофанова да дойде! Това е въпрос, който изобщо не е трябвало да бъде обсъждан там! Този въпрос е единствено и само от компетенцията на МВнР!“.

"Нека да висим и блясъците на остроумието след разговорите“, продължи Беновска и пусна запис от изказванията след срещата в Народното събрание от 13.10.2022 по повод това дали да бъде поканен руския посланик на тържественото откриване на 48-то Народно събрание:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Да ви върна в реалността.

Днес. "Избраниците“ ни: ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната“, ДПС, "Възраждане“, "БСП за България“, "Демократична България“, "Български възход“ се надхитрят за власт!

Или, отново, ще надхитрят нас?!

Бойко Борисов: Няма да влезем в Събранието, ако г-жа Митрофанова дойде! Точка! И аз се надявам тя да направи този жест да не проваля първото заседание на Парламента. Така че ние сме категорични! Надявам се различните мнения по всички различни теми, без тази!

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението, а именно, че не следва да бъдат канени посланиците на Руската федерация и на Република Беларус.

Андрей Гюров, ПП: Поканата на г-жа Митрофанова би политизирала излишно цялата ситуация. Затова подкрепихме тази наша позиция и този път мнозинството застана зад нея.

Хамид Хамид, ДПС: Няма място г-жа Митрофанова на утрешното заседание!

Надежда Йорданова, ДБ: В този случай България ще се държи достойно и ще заяви ясно своята достойна позиция.

Георги Свиленски, БСП: Трябва да се спазва държавния протокол и всички посланици, включително и г-жа Митрофанова, трябва да присъстват.

Костадин Костадинов, Възраждане: Ние предложихме "соломоново решение“ да не каним нито един! В крайна сметка посланиците няма да липсват на никого, ако не са на откриването на Народното събрание.

Георги Самандов, КБВ: Нашата позиция е за спазване на правилата. Има правила, има протокол! Това е нашата позиция!

Румен Йончев, КБВ: Затова и ще се придържаме към позицията на МВнР и позицията на ЕС. Точка по въпроса! Те са да не присъстват на заседанието!

Борисов, Доган, Радев, Кирил, Асен, Корнелия! "Да умра, додето още ме обичаш!“ ще произнесете ли?

Аз съм Беновска. И питам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Сами ли дръпнахте дявола за опашката и оплетохте ли се?“. Чолаков още веднъж подчерта, че всичко е тръгнало от едно непремерено изказване на Надежда Йорданова. Той продължи, че трябва да се научим да спазваме договорите. След като сме членове на ЕС и НАТО, трябва да спазваме договорите, а не непрекъснато да ги проблематизираме. ЕС е взел решение да не се канят на официални събития посланици на държави, които са ни обявили за неприятелски.

"Но това не е ли като приложението на закона "Магнитски“?“, попита Беновска. Чолаков отговори, че не вижда аналогия. Водещата попита не може ли да бъде обжалвано. Събеседникът ѝ отвърна, че няма такава юридическа процедура.

Необходимостта от държавническо и отговорно поведение на "новите“ политически партии.

"Защо ГЕРБ трябва да бъде мандатоносител? Питам Ви не от формалан, а от националноотговорна гледна точка! Коя е най-важната, свръхзадачата на ГЕРБ, заради която останалите партии трябва да проявят политическа дипломатичност, ако мога да се изразя и политическа отговорност?“, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори, че вече няма никакво съмнение, че, ако някъде има експертиза за управление, тя е в ГЕРБ. Той продължи: "Така че ГЕРБ по естеството на нещата и по естеството на политическата ситуация трябва да бъде мандатоносител, той е

мандатоносител и това българският народ го каза отново! Според мен колегите от ДБ и ПП влязоха от година и половина в една много лоша плоскост да отричат правото на българския народ да преценява кой трябва да бъде в управлението. Те иззеха функциите на българският народ, иззеха му правомощията и решиха, че те ще преценяват кой има право да управлява и кой не! Или ще постигаме консенсус, защото страната няма как да бъде управлявана без много широки консенсуси, или за съжаление, по волята на тези две партии, ще ходим на избори не знам докога!“

"Една шега за финал може ли, имаше един министър на транспорта от ПП, Николай Събев, който беше казал на пиарката си, че ако излезе нещо със заглавие, което той не харесва, ще я уволни. До мен стигна това и още на първата пресконференция, която той даде, когато встъпи като министър на транспорта, аз, след като зададох своите въпроси, го попитах – г-н Събев, сега, ако трябва да си сложите заглавието от тази пресконференция, какво ще бъде то? Питам Ви, защото Вие имате и медиен опит, освен всичко друго, и то огромен – какво заглавие бихте сложил на този наш разговор?“, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори: "Това, което искам да подчертая от този наш разговор и го подчертавам навсякъде, където мога – трябва да мислим за държавата! Трябва да мислим за българската държава! Всички! Избирателите мислят, трябва и политиците от новите политически партии да започнат да мислят повече за държавата, отколкото за собственото си его!“. Така завърши разговорът между Радомир Чолаков и Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“ на 15.10.2022 г.