Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган "кротко“ си седи в Сараите и "бабува“ на кабинет на генерал Стефан Янев

А България гледа "сеира“:

Ще има или не правителство България? Какви ще са "дипломатическите“ действия на ГЕРБ? За какво "се борят“ ПП?

Ето какво заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по bTV.

10 ноември 22-ра

Бойко Борисов: Ние можем да направим правителство и с първия мандат! Можем! То няма да е устойчиво. То няма да предизвика спокойствието, което желаем. Няма да ни представи еднозначно пред обществото и напрежението ще продължи да расте. Затова, тук, трябва специално да се благодари на президента Радев, че проявява мъдрост и търпение, за да може да свикнем, че и ние сме победители, и другите са загубили изборите! Че единственото добро в зимата и войната е редовно правителство и то не толкова правителството, колкото работещия парламент!

Водещ: Смятате ли за сигурни партньори двете партии, които се срещнаха със Соломон Паси и Росен Плевнелиев – "Български възход“ и ДПС?

И тук Борисов намекна, че той е "Царят“ на политиката в България!

Бойко Борисов: Те бяха най-отговорни! Защото пак повтарям, ако ме царят ме покани на разговор, аз нямам очи да не отида!

И Борисов напомни, че се е срещал и с президента Тръмп, и с канцлера Меркел, и с президента Путин. И, че ако Асен и Кирил искат да разговарят с него – Борисов – трябва да са му на нивото…

Бойко Борисов: Аз съм ходил на лидерски срещи няколко пъти, от Белия дом до Берлин, от Париж до Москва, откъдето Ви дойде на акъла!

Водещ: Това си е новина! Вие казвате готови ли сте да се срещнете с Асен Василев и Кирил Петков?

Бойко Борисов: Разбира се, че съм готов! След като бъде подготвена срещата! А, в момента, тази среща може да бъде подготвена по начина, по който работят в Парламента контактните групи на експертите. Тази среща, лидерска, има смисъл, когато кажем: да, подкрепям декларацията за бюджета, подкрепям тези 16,18, Х точки! Нашата парламентарна група е точна. За да имат думата ми. Тогава има смисъл! Сега какво да си кажем? Сега какво да си кажем? Те казват – няма да те подкрепя! Аз казвам – и аз няма да ви подкрепя!

И задочно Бойко, напомни на Петков и Василев, че той – Борисов – е "Вождът на индианците“! И е пръв на изборите за 48 НС.

Бойко Борисов: Ми, аз толкова искам да нямам конкуренция в никоя партия! Да изляза и да кажа: победих ви на изборите и понеже ви преча, че сме по-силни, по-организирани, по-добре структурирани, с по-добра експертиза, с минало, ако щете! Народът е този, който казва кой да се оттегли! Ами те са със 7% - 8% - 9%, па, не се оттеглят! Защо да се оттегля?! Напротив, обратното – по-опитен човек от мен в момента няма!

Водещ: Казвате, че реагирате най-добре и сте най-добре подготвен по време на кризи. Още ли смятате това за себе си и смятате ли, че сега можете да ръководите най-добре България в такава ситуация?

Бойко Борисов: Мога да ръководя най-добре от всички! Това е доказано във времето!

И Борисов като "политически Астор“ извади "белия гълъб“ от ръкава си: генерал Стефан Янев, май, ще е премиер…

Бойко Борисов: Най-лесно ще е с "Възхода“! Най-лесно!

Водещ: Най-малката партия с най-голям шанс, така ли?

Бойко Борисов: Не, то няма значение! Това правителство, което се прави, за съжаление ще е с кратък мандат. И ние, като отговорни хора, трябва да кажем: с този кратък мандат до лятото, до местните избори или за 3 месеца, няма значение! Ние винаги можем да отидем на избори. На президента Радев вече ще му е четвърто служебно правителство. Ако искаме! Моето предложение е по същите теми, както минаха, комисиите, ако щете, дори, формулата шефовете на комисии в парламента, където ние - за разлика от тях - предложихме и от всички партии има председатели на комисии, те да станат министри за по 5 месеца. Да изпълнят всичките тези точки и тогава да отидем на избори! Ще е минала зимата, ще имаме парламент по време на войната, никой няма да е загубил от нас!

Водещ: Дотогава обаче президентът ще трябва да си изпълнява конституционните задължения с връчването на мандатите. В какви отношения сте с Румен Радев?

И тук Борисов, като опитен политически дипломат, прати "поздравителен адрес“ на президента Румен Радев.

Бойко Борисов: Щом всеки ден искаме оставки на негови министри?!

Водещ: Преди малко казахте, че е "мъдър с даването на време“?

Бойко Борисов: Аз съм справедлив човек! Той е мъдър, когато действа по този начин!

Водещ: Говорите за опасност от президентска република, а същевременно казвате, че явно Радев се е уморил непрекъснато да съставя служебни правителства?

Бойко Борисов: Не, от това не се е уморил! Не се уморил със сигурност!

10 ноември 22-ра

Ама, Кирил Петков, май "не чу“ песента на Дара "K'во не чу“:

“Не знам дали си глух Кажи ми к'во не чу?"

която Бойко му изпя не "на ушенце“, а високо, от "пиедестала“ си на исторически политик. И Кирил "завъртя старата си плоча“:

10 ноември 22-ра

Медия: Според Вас какви са шансовете да се състави правителство в рамките на този кабинет? Със заявката на Борисов, че може да подкрепи мандат, различен от първия, да се намери такова мнозинство?

Кирил Петков: Това, което трябва да направим първо, е да подкрепим всички партии внасянето на бюджета. Защото, докато се преговаря първи, втори, трети мандат, реално хората чакат и в момента нямаме бюджет. Ние вкарахме декларация и тази декларация трябва да се подкрепи от всички политически партии, според нас. Ние продължаваме да водим разговори, в момента сме с ДБ, за да обединим усилия и там.

Ние ясно казахме и това ще го повтарям всеки път – ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим! Втори мандат - когато дойде при нас - ще направим най-отговорната позиция, която ние можем. За трети мандат - не искам изобщо да говоря, като процес, защото първо, мандатоносителите на първия мандат трябва да си понесат отговорността на направят всички възможни средства да има правителство, да имат подкрепа в парламента. Ние от самото начало сме казали и няма да се изметнем, на всички български граждани това да го кажем – ние ще бъдем конструктивна опозиция. Първи мандат няма да се подкрепи.

Така, че нека всички да сме отговорни, да се фокусираме върху тази задача и да разделим двата процеса – процеса на бюджета и процеса на мандатите и на сформиране на кабинет!

А Костадин Костадинов в "прав текст“ каза на президента Румен Радев, че освен министър-председател, той, Костадинов, лидерът на "Възраждане“, може и да стане президент. Защото милее за българите и България.

9 ноември 22-ра

Румен Радев: Важни са наистина тези консултации, защото, докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре. И социална, и икономическа, и криза на сигурността. Само на километри от нас бушува война. Повишен мигрантски и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт. И най-важното, да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство.

Какви са вашите приоритети и виждания, около които може да се конструира устойчиво мнозинство? И какъв е вашият диалог с останалите политически сили в Парламента за съставяне на правителство? Бихте ли подкрепили първия мандат за съставяне на правителство и при какви условия? Не говоря за втори и трети, защото за мен е рано преди да изчерпим възможностите за първия мандат? Заповядайте!

Костадин Костадинов: Направихме, вече, един кръг консултации по един изключително важен за нас въпрос – запазването на българската валута. Имахме разговори с две от шестте, освен нас, представени в парламента партии. Тъй като другите директно отказаха, защото казаха, че за тях въпросът за запазването на българската валута е предопределен. Те счита, че тя трябва да бъде премахната и на нейно място да бъде въведено еврото. Другите две казаха същото нещо, като допълнително казаха, че не желаят свикването на референдум по темата. Разговори ние можем да водим и водим, друг е въпросът какъв е резултатът от тях, защото винаги трябва да има някакъв резултат. В Парламента има по-скоро "диалог между глухи“.

Важна е работата, която трябва да свърши това НС и за нас задачата за съставяне на кабинет действително е, може би, най-важната, която трябва да извърши това НС. Ние имаме воля да работим в тази посока. Имаме готов състав на кабинет, ако се стигне до трети мандат, сме готови да го поискаме от Вас.

Румен Радев: Вие вече направихте публични изявления, и Вие, и депутатите от Вашата ПГ, за референдум за влизането в еврозоната. Дори и това, което чух открито, за желание да се обърнете към мен...

Костадин Костадинов: И ще се обърнем след малко!

Румен Радев: Добре, това е важен въпрос влизането в еврозоната. Но също така е важно спазването на законите. Аз съм убеден, че вашата партия добре познава законите, лично Вие, като дълги години в българската политика. Но, съгласно закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, провеждането на референдуми по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, е невъзможно.

Костадин Костадинов: Така е, да!

Румен Радев: Също и по Конституция има ограничение. Също така е ясно и от международното право, че международните договори имат приоритет, когато са ратифицирани и приети, над националното законодателство, особено когато се касае за ЕС. Европейското право има примат, пълен, над нашето национално право. И ако е трябвало, сте имали различни виждания за приемането ни или условията за приемането ни еврозоната, съгласно тези закони това се изразява в процес на подготовката на приемането ни и преди самата ратификация. Тогава това изобщо не е стояло на дневен ред.

Костадин Костадинов: Въпросът е за запазване на българския лев до достигане на средноевропейски нива на доходи. Това можем да го направим съвсем спокойно, защото тук не поставяме под въпрос влизането в еврозоната, засега. Поставяме под въпрос времето. Защото в договора от Маастрихт ние нямаме задължение за влизане към определен период от време. Между другото, вътре в самия договор е записано ясно и точно, че: трябва да се влезе в еврозоната тогава, когато всички икономики са що-годе на едно ниво.

Те не може да са всички на едно ниво, но когато достигнат определено ниво на съвместимост. Защото иначе еврото може да се превърне от лекарство в отрова. За слабите икономики е така. За силните не е така. За съжаление в момента не сме силна икономика. Така че въпросът, който ще предложим е – съгласни ли сте българският лев да се запази като национална валута в България до достигането на 90% от средноевропейските доходи?

А почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган "кротко“ си седи в Сараите и "бабува“ на кабинет на генерал Стефан Янев

Борисов & Петков & Василев, целунете ръка на Доган, че Янев ще у-"венчаe“ "Светата ви 3-оица“!

Аз съм Беновска. И питам.