Десислава Атанасова, ГЕРБ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 20. 10. 2022 г.

Илиана Беновска: Г-жо Атанасова, не трябва ли първо да постигнете съгласие по политики, за да изберете председател на Народното събрание?

Десислава Атанасова: Неслучайно мъдрите държавни мъже, които са гласували за българската конституция, са предопределили, че председателят се избира дори преди формално да са формирани парламентарните групи, дори да са обявени. След избора на председател се обявяват парламентарните групи, защото знаете, че съществуват възможности няколко партии да се обединят в обща парламентарна група и да разместят "пасианса“ вътре в парламента. Именно затова конституционалистите преди 32 години са решили изборът на председател да не е залог за бъдещо управленско мнозинство, а да е избор за мъдрост и за единение. Надявам се, че такова единение най-накрая ще постигнем и ще търсим консенсус, зад който да застанем всички 240, ако може, още по-добре!

Илиана Беновска: А подсказвате ли преди малко, че ГЕРБ ще се обедините с някой в друга парламентарна група?

Десислава Атанасова: Не, не подсказвам! Категорично не казвам това! Просто обяснявам вероятно какво са имали предвид конституционалистите, когато са приемали българската конституция. Че трябва да бъдем лишени от онази умисъл, че избора на председател е политическо решение и това е първия тест за формиране на каквито и да е мнозинства, съответно правителства. Това трябва да е тест за държавници в този момент. Ние ще подходим достатъчно отговорно и сериозно към това. И сме готови, както казаха, и да оттеглим номинацията на нашия кандидат!