БСП подготвя колективен иск заради повишението в цените на месечните абонаменти. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова в кулоарите на парламента, предаде репортер на "Фокус".

"Битката ни с несправедливото увеличение на цените на мобилни оператори продължава. С мен е Емил Георгиев - той е председател на Федерацията на потребителите. Организираме колективен иск през Федерацията на потребителите - много хора нямат възможност да си наемат адвокати, да плащат разноски, не им стигат парите да си платят телефоните, камо ли да водят дела. 

Подготвили сме типова жалба, която ще качим и всеки може да си я попълни, да я подаде във Федерацията на потребители, няма да плаща такса. Ние поемаме отговорността да заведем колективен иск за обявяване на неравноправни калузи в договорите на мобилните оператори, както и за обезщетение на тези, които вече са плащали по-високите такси", заяви Нинова. 

Емил Георгиев обяви пред медиите, че държавните органи не полагат достатъчно усилия за защита на потребителите. Той припомни скорошния случай, при който се разбра, че председателят на Комисията за защита на потребителите е скрил 3 доклада и има съмнение за вземане на подкуп.

"С години Народното събрание не се съобразява с директивите на Европейската комисия. Там е записано, че при такива нелоялни търговски практики санкцията е минимум 2 млн. евро. При нас максималната санкция е 50 хиляди лв. Това е рай за всеки, който нарушава законите и директивите", каза още Георгиев.