Българският лекарски съюз няма да подпише Националния рамков договор, докато не бъде приет бюджетът на Касата. Това заяви в "Денят започва" председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

По думите му е постигната гъвкавост при леглата вътре в болничните заведения, проверките при първо открито нарушение ще бъдат с предписание.

"Този 3-годишен рамков договор, който евентуално ще подпишем след приемането на бюджета, е основата на дигитализацията в българското здравеопазване, изяснява се как ще се подписват лекарят и пациентът, как ще се съхраняват електронните документи, защото вече не са хартиени", допълни д-р Иван Маджаров.

Той поясни, че има застрашаващо намаляване на бюджета.

"Здравната каса предлага на парламента с 30 милиона по-малко. Ще искаме от новия парламент при приемането на бюджета това нещо да се възстанови. Това са средствата, с които ще осигурим безлимитните диспансерни и профилактични прегледи, ще осигурим повече изследвания в извънболничната помощ. Нямам обяснение защо се предлага това намаляване", коментира д-р Иван Маджаров.

Според него се очаква да има промени в Надзорния състав на НЗОК.

"Имам добри очаквания към новия министър на здравеопазването, има знанията и възможността да комуникира. В интерес и на пациентите, и на лекарите е да се въведе задължителен времеви интервал за прегледи", каза още д-р Иван Маджаров.