"Фокус“ дава начало на нова рубрика, посветена на парите ни, съвместно с нашите партньори от Българска фондова борса (БФБ). Всеки петък между 10:00 и 11:00 в "Парите ви на фокус с БФБ“ водещият Живко Кръстев ще повдига важните въпроси към различни експерти.

В първото издание на рубриката гостува доц. д-р Маню Моравенов - изпълнителен директор на Фондовата борса.

"БФБ за първи път в историята си ще стане една от 15-те компании в България, към които има най-голям инвеститорски интерес“, заяви той. "Всяка борса по света има индекси, като някои от тях се считат за най-представителни. SOFIX е най-представителният индекс на БФБ, поясни Моравенов.  

Той обясни, че индексът е една събирателна величина, която включва т.нар. "сини чипове", най-интересните, най-търгуваните компании, към които има най-голям инвеститорски интерес. Тези компании в комбинация показват до голяма степен накъде се движи пазарът.

Следенето заедно на тези компании чрез един индекс показва тенденциите на пазара и затова такъв тип индекси са много важни за инвеститорите. Отделно върху тях също могат да се структурират инвестиционни продукти, поясни изпълнителният директор. 

"Преди две години и половина цената на една акция на БФБ беше от порядъка на 5-6 лева. За този период имаше върхове от порядъка на над 9 лева, в момента са над 8 лева. Т.е. ръстът в цената на акциите на борсата за този период е близо 80%. Той се дължи до голяма степен на доброто представяне като печалба и дивидентна политика на борсата“, даде пример Моравенов. 

БФБ е холдингова структура, която включва няколко компании. Една от тях е Българската независима енергийна борса, която се представя много добре в последните години. Това е свързано и с факта, че тя вече е част от единния европейски пазар на електрическа енергия. 

БФБ традиционно е дивидентна компания. "Всяка година тя плаща доходност на своите акционери под формата на дивиденти. Това е дългосрочна политика. БФБ плаща поне 50% от печалбата си всяка година като дивидент“, каза още той.  

В последните години всеки, който желае да инвестира на БФБ, може да го направи много лесно, дори през телефона си. В момента на БФБ се търгуват около 300 емисии акции на български компании и 400 емисии на най-ликвидните международни компании.  

Към днешна дата тази година е трудна за прогнозиране. Едно е ясно обаче – българският пазар има потенциал, който тепърва може да се разгръща.

Повече може да чуете в аудиото.