Стефан Янев, председател на ПП "Български възход“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 18-и август 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz.



Илиана Беновска: Беновска, добър ден!

Стефан Янев: Добър ден!

Илиана Беновска: Г-н Янев, когато представихте своята партия, аз Ви попитах – можете ли да бъдете най-добрия министър-председател? Вие казахте – да! Оттогава минаха два месеца – продължавате ли да мислите така? И какво добавихте като надграждане към тази бъдеща, евентуално, стойност на управленец?

Вторият ми въпрос е – какво научихте от вашите партньори от "Промяната“, чието правителство Вие напуснахте, какво научихте да не правите?

И третият ми въпрос – направихте една доста европейска среща със служителите на ТЕЦ "Брикел“. Европейска я наричам, защото виждате, че в Европа се възраждат въглищните централи, докато тук, в България, все още под въздействие на "Промяната“ се опитваме да ги затворим! Изнасят се въглища, не знам дали знаете, български за Сърбия и в момента и за Украйна, което означава, че България има ресурс да поддържа своята енергетика, независимо от развитието на отношенията с Русия. Вие някакъв знак ли дадохте, че сте с "олигарха“ Ковачки, срещайки се с "Брикел“? И искам много внимателно да уточня това – нека да не се срамуваме да поддържаме бизнеса! Защото, ако поддържате Ковачки, ако поддържате Домусчиев, ако поддържате не знам кой – сигурно ще Ви изкарат "слуга на олигарсите“! Моля този въпрос специално да го засегнете! Благодаря!

Стефан Янев: Благодаря и аз! Записвам си, защото има няколко въпроса и трябва да бъда прецизен. Най-напред, позицията, ролята на министър-председателя, така както аз я разбирам и както съм упражнявал тези правомощия, тогава, когато съм имал възможност, разбира се в онова качество като служебен министър-председател, назначен, а не избран от парламента. Макар че разлика няма. Разликата е, че по-трудно се работи с този парламент, който не те познава, не те е излъчил. Важното за министър-председателя, според мен, е да осъзнава сложността и комплексността на тези решения, които се взимат в тези кабинети в рамките на Министерски съвет! Важно е да познава функционирането на държавата, държавните системи! Как те си взаимодействат и как търсенето на баланс в една посока може да пречи или да подпомогне общия баланс, който трябва да има при управлението на държавата, за да може тя да функционира и да бъде в услуга на своите граждани, а не да бъде откъсната като някакво чуждо тяло, което само да дава разпореждания и да смята, че всички трябва да изпълняват! Нещо, което им е хрумнало на онези "хубави умници“ в Министерски съвет!

В този смисъл – да, готов съм! Имам план! Имам план по много теми, дългосрочен! Неслучайно споменах и в изложението си в началото, че решаването на демографската криза е от изключително важно значение. Това е въпрос и на национална сигурност, ако щете. И това е въпрос, към който трябва да подходим максимално отговорно и целенасочено! Това е и призивът ми към другите партии – да търсят решение в тази посока или да споделят нашите идеи! Затова защото помним времето, когато бяхме 9 милиона! Сега сме около 6 милиона! Къде са липсващите 3 милиона българи? Част от тях са в диаспорите, които имат български произход. Част от тях са български граждани, които живеят в чужбина. Не искам да ги делим! Не искам да мислите, че загърбваме българските граждани и казваме – тези предложения не се отнасят за тях! Какви са ни идеите? Даването на този временен статут и даването на определени стимули, които също важат и за българските граждани по същия начин. Ако българско семейство има дете, родено в чужбина, то е български гражданин, но може да се възползва от същия пакет нисколихвени заеми и предоставяне на земя от държавния поземлен фонд. Какво имаме предвид? Такъв фонд на жълтите павета няма! Такъв фонд има там, където е българското село. Българското село, което ние сме на път да загубим. А трябва да възстановим! Защото, вдигайки българското село ще вдигнем България! Това е част от този план. Той е комплексен, той е голям. Аз казвам само какво стои на повърхността. Но тръгвайки надолу по него, всеки е в състояние да разбере логиката и да подкрепи такъв план, защото това е необходимост за България!

На втория въпрос – какво може да се научи от управлението на тази коалиция, която си тръгна ...

Илиана Беновска: Да не правите!

Стефан Янев: Да, точно това искам да кажа – списъкът какво да не се прави е много по-дълъг от това какво да се прави! За съжаление! Пак казвам, коалиция, която демонстрира авантюризъм, неуважение към държавата! Която ни остави двуцифрена инфлация и заплаха от глад и студ и много открити въпроси! Обществото се вълнува от това как и защо беше спрян газа. Дали "Газпром“ ни спря газа, или ние си го спряхме сами? Този отговор не е ясен още! Използва се за политически цели. Обяснява се как едни хора са лоши и са ни спрели газа. Не се казва ние какво не направихме. И при условие, че другите европейски държави го направиха и намериха начин да се разплащат и да си получават определените количества – защо ние не го направихме? Това е въпросът, на който трябва да отговори политическото ръководство на този Министерски съвет, който вече не е там!

И в този смисъл аз не искам да влизам в полемика да правя списък от това какво не се прави. Но в крайна сметка тези хора, независимо, че в тази коалиция имаше и политици с по-голям опит, и политици с по-малък опит – тези с по-малък опит дори не си направиха труда да разберат как функционира държавата, как функционират нейните системи, как си взаимодействат! А по-скоро се занимаваха с авантюристични решения от пита – ние сега ще ви научим. Е, извинявам се, не ни научиха! Виждаме резултатът какъв е!

Третият въпрос – "Брикел“, въглища! Много важен въпрос! Много важен въпрос, защото въпросът е за цялостното функциониране на българската енергетика. Нека кажем така – силна и развита енергетика е основа за силна и развита индустриална база! Тоест условията ги имаме. Нашата енергетика е добре развита. Произвежда количества ток, което предполага, че може да се развие индустриалната база в България. Какво става с енергетиката ни? Българската национална енергетика разчита, ако я разделим на няколко клона – ядрена енергетика, топлоелектрически централи, тоест въглища, вода като ресурс – всяка си има особеностите. Но ако погледнем реално, единственият ресурс, с който България разполага и е наш, независимо от външни доставки – това е националната енергетика на топлоцентралите, работещи на въглища и водноелектрическите централи. Това е националният ресурс. Всички останали ресурси зависят от определен внос. Няма да влизаме в това, че някъде се произвежда и от газ, като когенерация, това го оставяме настрани.

Тоест нашият национален интерес в сферата енергетика минава през защитата на тази част от енергетиката, която работи с национален ресурс – въглищата! Какъв е проблемът с въглищата? Знаем до миналата година "зелената сделка“ беше на първо място в дневния ред на ЕС. Сега в момента е позабравена. Тя е затворена папка. За нея не се говори. Виждаме каква е тенденцията в Европа. В Европа се отварят консервираните въглищни топлоелектрически централи. Особено с несигурността дали ще има достатъчно газ за зимата. Това е повсеместно. В България тези централи работят. Миналата година, когато бях министър-председател, на 15-ти октомври финализирахме ПВУ, в който записахме, че въглищните централи в България ще работят до 2038 г. И това беше прието от ЕК. Защитих го на последващата среща на върха по климата в Глазгоу по същия начин. Впоследствие, оказва се, че в последната редакция на ПВУ са записани други дати!

И какъв е въпросът за "Брикел“? Получих писмо от работниците в това предприятие, че е имало атака, прилагане на принудителни административни мерки и предложения то да бъде закрито. Отидох там, за да се срещна с работниците. Оказа се, че само в този завод работят над 1500 човека. Със свързаните от други бизнеси, мините, които дават суровината и от другите топлоелектрически централи, които ползват обогатените въглища, защото се оказа, че това е уникално предприятие, то преработва въглищата, вдига тяхната калорийност, така че да могат да бъдат използвани в топлоелектрически централи, както в България, така и в чужбина – с всички свързани лица, които биха били засегнати от затварянето на това предприятие, те са над 5 000! Над 5 000 български семейства са поставени под риск от затварянето на тези работни места, да нямат издръжка и подкрепа за семействата си!

В този момент дори не съм мислил кой е собственик, дали е олигарх, казахте Ковачки, когото не познавам! Дано да не е Домусчиев, защото и него го споменахте! Мисля, че той няма връзка с енергетиката. Така че водещото за мен е било да се срещна с работниците, да ги чуя и да вдигнем заедно своя глас, че всяко българско работно място трябва да бъде защитавано! Напротив, нашата идея, нашият стремеж е да се стимулира икономиката, така че да се откриват нови работни места. Защото борбата с инфлацията минава през силна, работеща икономика и нови работни места и инвестиции. Това е начинът! Всичко останало, което се говори как ще бъде преборена инфлацията с наливане на още пари в оборот – това по-скоро е обратното!