Язовир "Огоста" е една от най-важните зони за водолюбиви птици, изграждането на плаваща фотоволтаична централа е проблематично. Това каза Ирина Матеева от БДЗП относно протеста в Монтана срещу намеренията на инвеститори да изградят плаваща фотоволтаична централа на язовир"Огоста“за Агенция "Фокус".

"Възобновяемата енергия не е равносилна на екологична енергия, тъй като различните типове възобновяеми енергийни източници имат въздействие върху биологичното разнообразие и върху екосистемите, които всъщност поддържат цялата природна система. Ние подкрепяме идеята възобновяемите енергийни източници като приоритет да се поставят на такива места като урбанизирани територии, промишлени зони и на частни, обществени и индустриални сгради, също така и на трайно увредени терени. Колегите експерти смятат, че най-добре енергията да се добива близко до потребителя, за да се намалят максимално загубите от пренос и разпределение. Когато говорим за фотоволтаици и за възобновяема енергия в краткосрочни планове най-добрият подход е да бъдат разположени в урбанизирани територии. Проблемът с инвеститорите във вятърна енергия е, че те гледат да си разположат инсталациите на места, където земята е най-евтина като например пасища, които са много важни за биоразнообразието. В този случай вероятно става въпрос за някаква концесионна сделка, тъй като всички водни тела в България са изключително държавна собственост", обясни тя.

"Язовирът се покрива с тези панели, при което достъпът до светлина на подводните слоеве намалява значително и всичко, което се развива като водна екосистема в язовира, просто ще изчезне. Язовирът се използва много и за риболов. Той е много важен се оказва напоследък за млади къдроглави пеликани, които отиват там и дълго време се заседяват, също така там гнезди речна рибарка, черна рибарка, белокрила рибарка. Наблюдавали сме през зимата патици звънарки и черногуш муркач. В Северозападна България язовир "Огоста" е една от най-важните зони за водолюбиви птици. От тази гледна точка изграждането на такава мащабна конструкция вътре във водоема е проблематично също и за водолюбивите птици", изтъкна експертът. 

Според нея много по-добър вариант е, ако този инвеститор гледа обществената полза, да се направи проект, където тези фотоволтаични панели бъдат разположени по покривите на сградите на Монтата и тогава жителите на града ще усетят пряката полза от такава инсталация.