Председателят на Българския Червен кръст акад. Христо Григоров награди дарители, партньори, доброволци и служители на БЧК и БМЧК на официална церемония по случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец 8 май. Те бяха отличени заради значимия си принос за развитието на организацията и утвърждаването на нейния авторитет, съобщиха от БЧК.

"8 май е денят на добротата и хуманността. Това е денят, в който хората по целия свят благодарят на доброволците и служителите в системата на нашето световно движение. Идеята да се помага преминава през вековете и стига до днес.“ Това каза акад. Христо Григоров в своето приветствие към гостите на събитието. Той подчерта, че повече от 300 млн. души в над 190 държави отбелязват този празник. "Силата на нашата организация е в това, че ние успяваме да обединим хората, които искат да помагат, и помощта, която ние даваме, е навременна и актуална. Успяваме, защото сме заедно“, допълни председателят на БЧК и припомни, че през тази година се навършват 145 години от създаването на Българския Червен кръст. "Нашата организация е създадена веднага след Освобождението, дори преди изграждането на институциите на държавата. Години, в които при бедствия, кризи, война, в тежки социални ситуации ние сме сред хората, за да помагаме. И днес ние искаме да благодарим на вас, на медиите, на бизнеса, на всички хора с големи сърца, които помагат“, каза в заключение акад. Христо Григоров.

На церемонията присъстваха генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, зам. генералните директори д-р Славита Джамбазова, д-р Надежда Тодоровска и Красимира Николчева, представители на отличените компании-дарители и медии, доброволци, служители и деятели на Червения кръст.

Отличените дарители, подкрепили различни каузи на БЧК през 2022 г., са:

Billa България, Shell България, Инса Ойл, Калцит АД, Българска академия на науките, Кондекс ЕООД, ОMV България ООД, Си Пи Ей Кем ЕООД, Lesaffre Bulgaria, Юпитер 05 ООД и Джей енд Ти Сървисиз.

За активното и дългогодишно партньорство в осъществяването на дейностите на БЧК и на Националната кампания в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна бяха наградени:

bTV Media Group, Българската национална телевизия, NOVA Broadcasting Group, Българската телеграфна агенция и журналистката от БНР Гергана Хрисчева.

Всички те получиха благодарствена грамота и специално изработен за случая почетен знак за хуманност с лика на създателя на червенокръсткото движение Анри Дюнан, който беше връчен за първи път.

Със специалната награда на БМЧК – медал за "Добротворчество“, по време на церемонията бяха отличени доброволци и деятели на организацията: Антон Борисов, дългогодишен доброволец и председател на Националната контролна комисия на БЧК; доц. д-р Христо Паунов, член на Националния съвет на БЧК, посветил 30 години на доброволчеството; д-р Хенриета Илиева, психолог и психотерапевт, дългогодишен доброволец на БМЧК; д-р София Стоименова, член на УС на МФЧК/ЧП и главен секретар на БЧК и Ясен Сливенски, дългогодишен служител на БЧК и директор на дирекция "Мениджмънт на бедствията“.

По случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец, Националният съвет на БЧК удостои със званието "Заслужил деятел на БЧК“ Сияна Кършева и със званието "Отличник на БЧК“ – Петър Панайотов, главни експерти "Международни проекти“ в отдел "Социални дейности и услуги“ към дирекция "Социално-здравна политика“.