"Мащабно бедствие, предизвикано от разрушително земетресение от 6.8 по Рихтер с епицентър на 24 км западно от София и на 9 км северозападно от Перник връхлетя България. Първоначалните данни сочат, че 300 души са загинали, над 7300 се нуждаят от спешна помощ, а засегнатите са над 150 000 души.“…

Според сценария организацията активира Плана на БЧК за действие при бедствия и мобилизира над 300 доброволци и щатни специалисти за оказване подкрепа на пострадалите. Правителството на България е поискало международна помощ, а БЧК се обръща към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за оказване на подкрепа чрез Фонда за незабавно подпомагане при бедствия на Федерацията.

За щастие, това не е реална ситуация, а част от симулационно компютърно подпомагано учение на тема: "Осъществяване на операция по оказване на помощ в бедствена ситуация в България, с активация на механизмите за международно подпомагане на МФЧК/ЧП, мрежата "Съседите помагат първи“ и “X-Stock“, проведено от БЧК.

При такава ситуация и поради мащаба на бедствието и нарастващите нужди на пострадалото население БЧК отправя искане за международна хуманитарна помощ към съседните национални дружества чрез разработената онлайн платформа “X-Stock“, която позволява обмен на документите, необходими за транспортиране на пратките, митническото освобождаване и граничните процедури.

Учението се проведе в рамките на проект "Повишаване на трансграничната готовност чрез споделено управление на бедствените резерви в Югоизточна Европа", чиято цел е да подобри трансграничната реакция при бедствия на националните дружества в България, Хърватия, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, чрез споделено управление на бедствените резерви.

Занятието бе ръководено от директора на дирекция "Мениджмънт на бедствията“ в БЧК Ясен Сливенски, а участие взеха екипи на дирекциите "Мениджмънт на бедствията“, "Международно сътрудничество и програми“, ПСС, Връзки с обществеността и фондонабиране, отдел "Логистика“, Националният екип за работа при бедствия, аварии и кризи, както и екип на ГД ПБЗН-МВР, ръководен от Светлин Станев, началник отдел "Международно сътрудничество, НАТО, ЕС и хуманитарни операции“. В учението се включи и главният секретар на БЧК д-р София Стоименова, а специален гост беше генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Контролът по изпълнението на задачите бе осъществяван от Джеймс Белами от МФЧК/ЧП. Цялото учение бе наблюдавано в реално време от Елмар Гьобл от Австрийския Червен кръст и проф. Раде Райковчевски, ръководител на катедра "Полицейски науки“ в Скопския университет в Северна Македония.