Недопустимо е Министерство на здравеопазването да създава внушения за вина на търговците на едро, без дори да са потърсили нашата гледна точка по темата!. Това казват в своя позиция от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) във връзка с темата за липсващите инсулини и дадената пресконференция днес. От организацията допълват, че са изключително обезпокоени от твърденията, които днес бяха изнесени по време на пресконференцията.

"Недопустимо е тези институции да изказват твърдения, които отново не са основани на конкретни данни", категорични са от Асоциацията.

Припомняме, че днес на пресконференция зам.-министър проф. Илко Гетов заяви, че проблемът с липсата на инсулини и други лекарства в аптеките съществува поради недобрата работа на търговците на едро, която се изразява в това, че те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях.

Ето и цялата позиция на БАТЕЛ:

В продължение на темата за липсващите инсулини в България, искаме да споделим, че ние от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства сме изключително обезпокоени от твърденията, които днес бяха изнесени по време на пресконференция от Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса. Недопустимо е тези институции да изказват твърдения, които отново не са основани на конкретни данни. Още повече за нас е недопустимо именно Министерство на здравеопазването да създава внушения за вина на търговците на едро, без дори да са потърсили нашата гледна точка по темата!

Радваме се обаче да разберем, че заместник-министър Гетов си е поставил цел нито един пациент в България да не остане без лекарство, защото това е и целта на членовете на нашата Асоциация. Ние работим ежедневно с производители, търговци на едро, аптеки и редица други партньори по цялата верига на доставки, за да реализираме точно тази цел!

Искаме да кажем и нещо много ключово, а именно, че има продукти, част от инсулините са такъв пример, за които притежателите на лицензи за употреба не изпълняват на 100% нашите заявки. Това не ни позволява да изградим нужния буфер и ефектите от това са за пациента. Категорично отхвърляме всяко едно твърдение, че причините зад това са организационни, финансови или свързани с нежелание от наша страна да дистрибутираме тези продукти. Ще подкрепим това наше твърдение с детайлна информация към проф. Гетов за поръчаните от нас количества и изпълнените към нас доставки в последните месеци за всеки един от цитираните в пресконференцията продукти.

На първо място, защото извършването на доставки на лекарствени продукти е законово задължение на търговците на едро. Извън това обаче членовете на БАТЕЛ са социално отговорни компании и именно затова те ежегодно инвестират сериозен ресурс в развитието на модерна и гъвкава верига на доставки. На следващо място, нашите членове имат огромен финансов принос за стабилността на сектора на грижата за здравето у нас, като на годишна база те отпускат над половин милиард лева финансови кредити на търговци на дребно и болници по данни на IQVIA.

Уверяваме Ви, че нашите членове не спират да правят заявки на лекарствени продукти, не само инсулини, които веднага щом влязат в техните складове се разпределят към аптечната мрежа. По отношение на липсващите инсулини, още утре ще бъдат направени нови заявки и се

надяваме да получим всички заявени количества в кратки срокове, за да достигнат максимално бързо до пациентите!