Тук сме, за да ви представим една добра новина. Тези липси и тази драма с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена. Това каза здравният министър Христо Хинков по време на брифинг относно липсата на инсулин в аптеките, предаде репортер на "Фокус".

Зам.-министърът проф. Илко Гетов уточни, че министерството следи фармацевтичния пазар и извършва регулярни проверки по региони и аптеки. "В абсолютна колаборация сме с НЗОК", подчерта Гетов.

"Дори един пациент да има нужда, за нас това вече е липса. Само за месец октомври имахме 12 сигнала за липса на инсулин. За януари имаме 3 сигнала и за февруари имаме 2 сигнала от Плевен и от село в Пловдивска област. През месец февруари са извършени 357 проверки в аптеки. Отчетливо се забелязва, че при 3 инсулини има нерегулярни доставки или забавяне при близо 2/3 от всички области в страната", допълни зам.-министърът.

"Въвеждането на забраната за износ, влязла в сила от 2 ноември 2023 г. Успя да ограничи броя на подадените сигнали за липса на инсулин, но не и да реши изцяло проблема с недостига в аптеките. Срокът на забраната за износ ще бъде удължаван, предстои издаването на нова заповед, която ще бъде в сила от 1 до 31 март", каза още зам.министърът.

Министерството на здравеопазването предвижда законопроект, с който се предлагат изменения при търговията на едро и дребно с лекарствени продукти, както и усъвършенстване на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти.

От Министерството призоваха сигналите на гражданите за липса на лекарствени продукти да бъдат изключително детайлни: къде, кога, в коя аптека точно е липсвало лекарството.

"Проблемът с липсата на инсулин е заради недобрата работа на търговците на едро. Те не снабдяват безопасно всички аптеки, които са се обърнали към тях", каза зам.-министърът.

"Ако зависи от мен ще има санкции към тях", допълни проф. Гетов.

"Важното е, че в момента в страната има достатъчно количества. В момента се касае за организационни проблеми", посочиха от министерството.