Българската асоциация на търговците на едро с лекарства излезе с позиция относно недостига на инсулин в аптечната мрежа в страната. От БАТЕЛ заявяват, че всички количества от животоспасяващо лекарство се разпределят "своевременно" по аптеките. 

От асоциацията заявяват, че са изключително притеснени от появилата се днес в публичното пространство информация, че има отново пациенти, които не могат да се снабдят с инсулин. Те са категорични, че техен приоритет е "навременното задоволяване" на всички нуждаещи се. 

БАТЕЛ казват, че в складовете на интегрираните доставчици на здравни услуги в България количествата инсулин са "в пъти по-малко от предоставената от ИАЛ (бел. от ред. - Изпълнителна агенция по лекарствата към Здравното министерство) информаци". 

"Ние отново настояваме, в случай, че има констатирани нарушения, компетентните органи да налагат санкции спрямо своите правомощия".

Припомняме, че по-рано днес съпредседателят на ДПС Делян Пеевски поиска главният прокурор, Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС да започнат "незабавно разследване" за дефицита на инсулин в страната

Малко по-късно председателят на Здравната комисия в парламента Костадин Ангелов заяви, че "Никой не знае какво се случва в страната, колко инсулин се внася и колко се изнася"

Цялата позиция на БАТЕЛ

Уважаеми представители на медиите,

Обръщаме се към Вас от името на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) във връзка с темата за липсващи инсулини, която отново е на дневен ред в последните няколко дни. Ние от БАТЕЛ, които представляваме водещите напълно интегрирани доставчици на здравни услуги в България, бихме искали да споделим, че всички получени количества при нас се разпределят своевременно в аптечната мрежа. Изключително тревожно е за нас да разберем, че дори след въведените рестрикции все още има пациенти, които нямат достъп до своята инсулинова терапия. Както много пъти сме завявали, наш приоритет са именно нуждите на пациентите и тяхното навременно задоволяване.

Към днешна дата в техните складове декларираните количества са в пъти по-малко от предоставената от ИАЛ информация. Поради тази причина ние отново настояваме, в случай, че има констатирани нарушения, компетентните органи да налагат санкции спрямо своите правомощия.

От своя страна членовете на БАТЕЛ са едни от най-проверяваните участници в сектора от всички институции. Ние спазваме стриктно изискванията на закона и отговорно подкрепяме институциите в изпълнението на тяхната регулаторна дейност