Миналата седмица по време на официалния контрол в цялата страна, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши общо 2484 проверки в обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене. Проверките са по планов контрол, по сигнали и жалби, и тематични, съобщиха от БАБХ.

Издадени са общо 23 акта за административно нарушение и 112 предписания. Преустановена е дейността на един обект на територията на ОДБХ София град за извършване на търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните.

Инспекторите от отделите "Контрол на храни“ към Областните дирекции по безопасност на храните възбраниха и насочиха за унищожаване 732,4 кг храни от животински и неживотински произход, 142 л рафинирано слънчогледово масло, както и 60 броя кокоши яйца.

Основните констатирани несъответствия са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, без документи за произход и без етикетировка, неправилно съхранени, несъответствия по сграден фонд, незадоволително хигиенно състояние, както и нерегистрирани по Закона за храните работещи обекти.