Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) "Проф. д-р Георги Павлов“, град София са домакини на обучителен курс в рамките на проекта за техническо сътрудничество на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) – "Подкрепа на националния и регионален капацитет в интегрирани действия за контрол на зоонозни болести". Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните.

Д-р Антонио Радоев, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), поздрави участниците в началото на курса и им пожела ползотворна работа в следващите дни. "За БАБХ и НДНИВМИ е изключителна чест да бъдем домакини на обучението. Благодарим на МААЕ и екипа на Министерство на външните работи (МВнР) за доброто сътрудничество и се надявам то да се превърне в традиция“, каза д-р Радоев. Той подчерта, че националният диагностичен институт е изключително важна структура в състава на БАБХ, в която работят експерти от европейска величина.

Госпожа Ася Давидова – директор на дирекция "Политика за сигурност" в МВнР отправи поздравления към всички участници и подчерта важността и значението на обученията с регионален обхват за България.

Господин Валентин Велев, национално лице за контакт по програмата за техническо сътрудничество на МААЕ, Агенцията за ядрено регулиране поздрави участниците и отбеляза, че добрата съвместна работа между институциите е била водеща при организирането на курса в тези тежки времена. Той пожела успех на лекторите и на курсистите.

Господин Джинг Жанг от МААЕ във Виена също отправи приветствие и представи подробно програмата и целите на обучението.

Целта на курса е участниците да бъдат обучени в прилагането и верифицирането на Стандартни оперативни процедури за нови серологични и молекулярни техники за приемане в Националните лаборатории за интегрирани действия по зоонози (ZODIAC) и да повиши националния и регионален капацитет в наблюдението, откриването, характеризирането и контрола на възникващи или повторно възникващи зоонозни заболявания.

За период от пет дни ще бъдат обучени 21 курсисти от Албания, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Малта, Черна гора, Северна Македония, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Турция. Участие вземат трима лектори от МААЕ