"Има администрации, които са забравени не само от държавата, но и от Господ“. Това каза Кремена Атанасова, председател на Синдиката на административните служители "Подкрепа“, в ефира на Радио "Фокус" за предаването "Добър ден, България". 

"Напрежението в администрацията се повишава с всеки изминал ден, защото е поставена на трупчета през последните години. Не се спазва наредбата за заплати на служителите в държавната администрация от няколко години. Хората там нямат никаква предвидимост и те, като всички останали българи, са потърпевши от инфлацията, която ни връхлита ежедневно, и която на годишна база е повече от 20%", заяви тя.

Атанасова разясни, че заплатите са различни в различните администрации. Има администрации, в които заплатите са под 1000 лв., а има и такива в които заплатите са по-високи, но в ключовите администрации са ниски.

Тя даде пример с Комисията за защита на потребителите, НОИ, НСИ и др., като уточни, че служителите в Националния осигурителен институт са неглижирани от правителството и управляващите."Заплатите там наистина чувствително изостават спрямо другите администрации и средната заплата в страната. Там увеличението е не просто необходимо, а е въпрос на оцеляване", подчерта тя.

Атанасова разясни още, имайки предвид задълженията на служителите и съпоставката с тяхното възнаграждение, че е нормално там да има текучество и напрежение при персонала.

"Това наистина е извън нормалността и ние трябва да си дадем сметка, че няма как да очакваме администрацията да бъде бърза, ефективна и работеща, когато сме оставили хората там на "просешка тояга“", заяви тя.

"Решението е цялостна политика за държавната администрация, като започнем от подготовката на кадри и стигнем до едни достойни и нормални условия на труд в администрацията. Трябва дори нормални битови неща да бъдат решени, защото има административни структури, в които хората сами си купуват дърва за огрев, за да затоплят работното си място“, председателката на Синдиката на административните служители "Подкрепа“.