Виждаме, че управляващите могат да функционират много добре заедно. Единството, с което се взеха решения - за Конституцията и други въпроси, смятам, че сглобката ще бъде в общи линии вечна. Това каза бившият вицепремиер по управление на европейските средства в три служебни кабинети, назначени от президента Румен Радев, Атанас Пеканов за "Фокус".

По думите му е имало служебни кабинети две години, защото участниците в този кабинет са се занимавали да се арестуват, да се обиждат и да се гонят. "Сега изведнъж ни казват: "То е най-хубаво да сме заедно“. Това според мен отравя политическата среда и хората не съм сигурен, че могат да го възприемат. Никой не е виновен, че имаше толкова дълго служебен кабинет, освен самите партии. В тях беше властта по-бързо да направят правителство. Оказа се, че те всъщност гонеха краткосрочно да вдигнат вота си, като казват "Ние сме най-добрите, другите са най-лошите“, но сега изведнъж се оказа, че те могат да функционират много добре заедно. Г-н Пеевски изведнъж се превърна в говорител от една страна сглобката, от друга страна, разбрах наскоро, че той е от новото поколение технократи. Аз преди си мислех, че аз съм от новото поколение технократи, но явно съм се объркал. Други хора се идентифицират като такива, към които аз предпочитам да не се числя", посочи Пеканов.

Бившият вицепремиер смята, че има неща, които кабинетът е свършил на добро ниво. "С бюджета се справи добре въпреки че бяха отложени някои важни капиталови разходи. Така винаги може да смъкнеш дефицита, като не построиш толкова много. Има други теми, в които смятам, че кабинетът въобще не се справи, защото обеща неща, които не са верни", бе категоричен икономистът.

Относно евентуалната смяна на министри при ротацията през март месец Атанас Пеканов отбеляза, че някои от тях са доста добри, доказани експерти. "Вече как политическите сили ще установят дали ги подкрепят, или не, това е техен въпрос", заключи той.