За съжаление прогнозите са мрачни по отношение на световната икономика. Това каза пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов. "Изправени сме от висока инфлация ,безработицата е на ниски нива, икономическата активност е добра. Някакъв вид фискална консолидация е мислима в тази ситуация. Тя трябва да запази помощите за най-нуждаещите се, компенсации за бизнеса.“

Няма нужда от такъв остеритет какъвто имаше преди години – нужни са средства за социални разхоади, за публични инвестиции, категоричен е Пеканов.

Ще трябва да се взимат отговорни решения от парламента, заяви Пеканов. "Не трябва да се прекалява, трябва да има помощ, но тя трябва да е таргетирана – за секторите, които страдат от високите разходи и за най-уязвимите групи“.

Енергийният проблем се успокоява на световните пазари в момента, ние също направихме важни стъпки това да се случва, допълни Пеканов.

Политическата нестабилност забави българския План за развитие, но сега правим всичко възможно да се навакса, особено в сферата върховенство на закона, обясни Пеканов.

За мен въвеждането на еврото през 2024 г. е стратегическа, важна цел за България, допълни вицепремиерът. "Ползите са неимоверни“.