Живеем във века на моженето и имането и огромна част от нас транслират любовта към децата си през имането. Всички вещи са за родителите, те не са за бебето. Това каза лекарският асистент, журналист и сертифициран консултант към Международния борд на консултантите по лактация Ася Демирева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя обясни кои са задължителните и кои – напълно излишните покупки за бебето.

Родителите трябва да осигурят столче за автомобил, съобразено с възрастта на бебето. "Когато се купуват комбинирани кошници, те трябва да могат да се ползват от новородено. Новороденото бебе е най-крехко. Ако не може да ползвате комбинираното столче, което сте взели, просто не го монтирайте в колата и си купете защитена кошница“, съветва Демирева.

Задължително е и подходящо приспособление за носене на бебето, когато то не е в количка – слинг или ергономична раница, но не и кенгуру.

Задължително е леглото на бебето да бъде поставено до това на родителите. "Много малко хора са наясно, че в първите два месеца от живота на бебето то прави сънни апнеи. Контролът на дишането в този е мозъчен, т.е. бебето се буди, за да диша правилно, и затова се буди често. Колкото по-близо до родителите спи, толкова по-ритмично и правилно диша то. Затова креватчето е залепено до спалнята“, обясни Ася Демирева.

Бебето никога не бива да спи между родителите, подчерта тя. "Рискът от покачване на телесната температура на родителите е голям и бебетата много лесно могат да бъдат прегрети. За бебето е в пъти по-опасно да бъде прегрято, отколкото преохладено. Освен това по този начин то се превръща в психологическа разделителна линия между родителите“, обясни тя.

Бебето може да бъде отделено в друга стая най-рано на 8-месечна възраст. "Аз не съм фен на това и рядко съветвам родителите да го правят. Това е времето, в което бебето започва много активно да чува телата на родителите си. Когато то е в по-фина фаза на съня, чува и се буди по-често“, поясни специалистът.

Ако бебето бъде отделено в самостоятелна стая, леглото не трябва да бъде високо. "Тук говорим за емоционални и психологически моменти. Да седиш затворен в кошарата си като в клетка и да отнеме някакво време майката да те чуе – тези нива на кортизол и адреналин са нежелани за мозъка на бебето и не правят хубави неща за него. Бебето трябва да спи върху нисък матрак, по възможност върху земята, за да може при събуждане да достигне до родителите. Това е времето, в което бебето започва да пълзи. Добре е да имаме базови светлини ниско долу, за да може бебето да стигне до нас“, обясни Ася Демирева.

Нервната система на бебето е незряла в първите 24 месеца. Затова нейният съвет е детето да бъде отделено в самостоятелна стая едва след втората година.

Автоматичните люлки са полезни в семейства с няколко деца, когато майката е свръхангажирана.

Лекарският асистент отбеляза, че детето започва да вижда ярки цветове от третия месец и до шестия развива пълната палитра, но няма понятиен апарат за тези цветове. "То вижда всички форми на неоновите цветове, всички мигащи светлини, без да може да ги сложи в мозъка. Това го побърква, то не може да затвори очи“, обясни Демирева.

Поради тази причина трябва да се избягва поставянето на въртележки и играчки около и в леглото на бебето, тъй като това е свръхстимулация за него. Играчките на този етап според нея са абсолютно ненужни, а цветовете и звуците, които издават, не свръхстимулират и натоварват бебето, подчерта специалистът.  

Стаята на бебето трябва да бъде в неутрални тонове, землисти, пастелни тонове, по възможност в бяло или бежово, посъветва Демирева. Завесите не трябва да бъдат шарени, а ако има стикери по стената, то те трябва да бъдат разположени ниско долу, не на нивото на погледа на детето, посъветва още Ася Демирева.