Липсва дългосрочна стратегия в сферата на демографията. Днес започваме този разговор, но не съм толкова наивен, че да вярвам, че елитният отряд от експерти ще бъде чут.  Такава позиция изрази за "Фокус" социологът и член на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Юрий Асланов, обобщавайки накратко изводите от форума "Демографската криза – причини, фактори, динамика".

"Демографска ситуация в България е толкова тежка, толкова проблемна, че изисква на радикални, може би и дори крайни мерки. И това трябва да се разбира от политиците, че този въпрос е в техните ръце. Но той изисква първо разбиране за дълбочината на темата, второто, някаква форма на национално съгласие, без която не може да мине", каза Асланов.

По думите му, всяка нова власт, всяко ново правителство като че ли започва, отменя предишни, при това не винаги неуспешни мерки, дори отменя успешни предприети мерки, за да започне своята политика от нула.

"Ето това ни липсва: някаква дългосрочна стратегия по въпроса и устойчивост на политиката във времето, независимо кой ще управлява държавата и кой ще бъде в опозиция. Днес почваме този разговор. Дали този елитен експерт отряд, който беше събран тук, ще бъде чут, дали мненията на тези общо взето качествени експерти ще има значение, аз това не знам, не съм толкова наивен, че да вярвам в това", сподели Асланов.

Той е категоричен, че време за губене няма и времето за решение е днес, сега и веднага: " Това е тема, която е крайъгълен камък и може да бъде обединителна".