"Ще го съдя", това заяви бившият здравен министър Асена Сербезова в ефира на БНР, във връзка с критиките на сегашния здравен министър проф. Христо Хинков  към нея критики, че е "в играта с реекспорта на лекарства", за промяна в режима за реекспорт на лекарства, като в този процес по думите му "общественият интерес е нарушен".

Сербезова уточни, че "спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения". "Аргументи и лични нападки са различни неща", допълни тя. По думите ѝ Хинков използва "полулъжи, полуистини" и внушения.

"Всичко се проследява и за всичко има документи", настоя Асена Сербезова.

"Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС", посочи още тя.

"Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите."

Тя обясни, че не е имало как да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на "Информационно обслужване" на електронната система за проследяване на лекарствата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена.

"Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася", твърди проф. Хинков в свои медийни изяви.

Идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, смята бившият здравен министър.

"Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг. Не говорим за недостиг от 2-3 години. Всеки от нас търси лекарства", коментира Асена Сербезова.

"Много често се предписват лекарства, които дори не са разрешени за употреба в България", изтъкна още проф. Сербезова. По думите ѝ лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи.

"Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира."

От 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар, отбеляза тя във връзка с нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което предизвиква дефицит на медикаменти.