Радвам се, че се събираме в този формат, той не е достатъчен за правителство, както всички си даваме ясна сметка. Това заяви на брифинг в НС Асен Василев от ПП, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Според мен това не пречи да свършим добра работа, която е да започнем да формулираме ясно стъпките и законодателство, което ни е необходимо, за да тръгне България напред с оглед влизането в Шенген и еврозоната", заяви той. 

По думите му независимо дали ще има мандат с втори или третия мандат, това са две големи цели, които са критични за това страната да влезе в нов коловоз, който да ни направи европейци в смисъл на справедливост и правов ред. "Колкото по-рано започнем разбирателство по тези приоритети и конкретни законови текстове, толкова по-добре", уточни той. 

"С оглед на това, което се случи в парламента в последните няколко седмици, има някои задачи, около които би било добре да се обединим. Те не са особено трудни. Едното е да направим усилие да съкратим сроковете за приемане на Закона за противодействие на корупцията. Знаете, че бяха удължени така че второ четене не може да започне преди края на януари", припомни Василев. 

"Би било да съкратим сроковете, така че законът да бъде приет максимално бързо, в рамките на това Народно събрание, даже и то да не излъчи кабинет", допълни той. 

"Днес беше изпусната възможност да се отвори Изборния кодекс на второ четене,  но това за нас е изключително важно. Няма как да има ред и законност в страната без да имаме ИК, който затваря максимално вратата за възможността на измами, които са се случвали в миналото", подчерта Асен Василев

"Една от причините България да не се развива добре е, че през последните 10-15 години със сигурност се задълбочиха, а може би преди това също са съществували - феодални структури и зависимости", каза още той. По думите му това е особено видимо на местно ниво, където хората са принуждавали да гласуват или са поставяни под някаква форма на зависимост.