Когато пускаме децата за 24 часа, трябва да напишем заповед защо се разпуснати, защо няма да учат този ден. И се питахме на основание на каква заповед? Нямаше заповед. Имаше предишната заповед или инструкция, тя касаеше само телефонни обаждания, не беше включено чрез имейл как да се действа. Това каза в "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" директорът на 51-во училище "Елисавета Багряна" Асен Александров. 

По думите му имало напрежение и объркване сред директорите, тъй като общо взето те - директорите, са едни от най-критикуваните служители в България – кой откъдето се сети ни критикува за това, което сме направили, и за това, което не сме направили.

"Притеснението на директорите беше следното: ние много често правим евакуация, най-малкото 3-4 пъти годишно правим пробни евакуации от "Гражданска защита", от пожарната. Проблемът е след като се направи евакуация, кой да вземе решението дали учениците да си отидат вкъщи или да се върнат в училище", каза още Александров. 

"Притеснението на директорите е най-вече, първо, не се чувстваме достатъчно компетентни да преценим чисто психологическия аспект на такава заплаха. Един психолог, който се занимава само с това, по различни начини би установил дали се касае за реални или за нереална заплата. Второто, най-вече от родителите. Добре, решаваме да ги пуснем за 24 часа, обаче към 11:30 обаждаме се на около 300 родители или 400 от начален етап. Поне 20-30 от тях не могат да дойдат в следващите 2-3-4 часа. Къде седят децата? Ето, сега времето е студено. Представете си къде да седят тези деца?", посочи Александров. 

Той заяви, че е имало три типа директори.

"Едните, които като мен, направиха някаква проверка и върнаха децата, другите, които изобщо не обърнаха внимание на заплахата, не се обадиха на полицията, и трети, които ги пуснаха за 24 часа – всичките се притеснявахме дали нещо не сме сгрешили", допълни Александров.