Определено смятам, че България е държава, която стриктно спазва нормите за сигурност в строителството. Това каза в "Добър ден, България" на Радио "Фокус" началникът на ДНСК архитект Деляна Панайотова относно качеството на строителството в България.

"Последната промяна в тези норми е била през 1987 г., повишена е до 10 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник, с която са завишени изискванията за безопасност. Последната наредба, с която инженерите са задължени да спазват изискванията за безопасност, е от 2012 г., която е сравнително нова и действаща към момента", обясни тя.

По думите й няма констатирани нарушения в нови сгради.

"Отстоянията между сградите се определят с подробните и общоустройствените планове. Конкретните отстояния между сградите се задават с подробните устройствени планове и съответните визи, които се издават от главните архитекти на общините и районите. Към настоящия момент, съгласно действащия Закон за устройство на територията и наредба 7, нямаме несъответствия", поясни началникът на ДНСК.

"Към момента на изграждането си панелното строителство е абсолютно надеждно. Това не касае само панелните сгради, говоря и за съвременното строителство. Оттам нататък след въвеждане в експлоатация, възложителят е този, който отговаря за поддържане на сградата в добро техническо състояние", поясни Панайотова.

Според нея не е коректно да се делят сградите по вид на конструкция или време на построяване, във всеки един момент от изграждането на дадена сграда, тя е длъжна да съответства на действащата нормативна уредба.