Състав на Софийския апелативен съд потвърди определението на Софийския градски съд, с което е оставена без уважение молбата на защитата на обвиняемия Димитър Любенов за изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража“ в по-лека, съобщиха от Прокуратурата.

Обвиняемият Димитър Любенов (на 39 години) е обвинен от Софийската градска прокуратура за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, като случаят е особено тежък.

Около 04,05 ч. на 25.09.2022 г. мъжът управлявал лек автомобил на Околовръстен път в гр. София със скорост 195 км/ч. При приближаване на друг лек автомобил той не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. С действията си водачът предизвикал пътнотранспортно произшествие. Вследствие на тежък удар била причинена смърт на Л.П. (на 64 години), средна телесна повреда Б.Л. (на 62 години) и лека телесна повреда на П.П. (на 46 години).

В хода на разследването е установено, че обвиняемият Димитър Любенов е  управлявал автомобила си след употреба на алкохол и наркотици. Налагани са му множество административни наказания. Санкциониран е за 23 случая, в т.ч. за управление на МПС с превишена скорост.

След привличането на Димитър Любенов в качеството на обвиняем спрямо него е била взета мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Два месеца по-късно защитата му е подала в съда молба за нейното изменение, която първоинстанционният съд остави без уважение.

В днешното съдебно заседание Софийският апелативен съд прие, че на този ранен етап от разследването по досъдебното производство е налице обосновано предположение за виновността на обвиняемия. Наред с това са приети доводите на прокуратурата, че престъпното деяние е било извършено от Д.Л. под формата на вината евентуален умисъл. При шофиране с превишена скорост след употреба на алкохол и наркотици той е демонстрирал самодеяност. За ненастъпване на общественоопасни последици той разчитал на случайност, а не на конкретни обстоятелства.

Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.