Трима прокурори - Галя Маринова, заместник апелативен прокурор на София, Ирина Арменова, прокурор в Апелативна прокуратура-София, и Валентина Маджарова, заместник апелативен прокурор на Бургас, взеха участие в Деветата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, която се проведе в периода 21-23 февруари в Белград, Република Сърбия.

По време на форума бяха очертани ангажиментите по председателството на Секретариата на Постоянната конференция, което бе официално предадено на Апелативна прокуратура-София, представлявана от прокурор Галя Маринова. Негов председател от 06.12.2021г. бе Специализираната прокуратура, но след закриването й в края на юли 2022г., тази важна роля бе поета от Апелативна прокуратура – София.

В Деветата среща участваха и магистрати от всички държави членки, сред които прокурори от Антимафия Италия, Специализираните прокуратури на Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Албания, Гърция, Прокуратурата за борба с организираната престъпност на Сърбия, представители на ОССЕ и др.

"Ролята на нашето дългогодишно сътрудничество оказва своето проявление в добрите резултати от съвместната ни работа в борбата с организираната престъпност. Изпълнените и реализирани до момента цели

могат да бъдат определени като стъпала, които с общи усилия градим, за да бъдем част от създаването на усещане за едно безопасно бъдеще за народите в Европа“, заяви по време на форума прокурор Галя Маринова.

Като председател на Секретариата тя пое ангажимент българската прокуратура да продължи да работи за утвърждаване на добрия модел на съвместна работа и комуникация, който държавите членки поддържат. Прокурор Маринова изтъкна нуждата от подсилване на сътрудничеството при изпълнение на молбите за международна правна помощ, като посочи важната роля на предварителния достъп до информация относно критериите в националните законодателства на всяка от държавите членки. "От важно практическо значение е възможността за даване на информация относно способите за разследване, предвидени в процесуалните закони в държавите“, каза Маринова.

Председателят на Секретариата изложи приоритетите в работата на българското председателство в рамките на 4-годишния мандат. Сред тях са разширяване на мрежата с финализирането на процедурата по приемане в Постоянната конференция на Чешката република, Словакия и Австрия.

В рамките на председателството ще бъде обсъдена възможността Република Турция да бъде поканена да участва в Секретариата, заради ключовото й геостратегическо значение за движението на мигрантския поток към цяла Европа. "Особеностите и проблемите на миграцията, както и престъпленията, свързани с нея, налага намирането на единен подход за справяне на европейските държави. Сътрудничеството ни с колегите от Турция ще бъде от изключителна важност“, подчерта Галя Маринова.

Прокурор Валентина Маджарова представи пред участниците презентация на редица дела за организирана престъпност, по които Специализираната прокуратурата е работила успешно в годините преди закриването й. Тя даде конкретни примери с процеси за данъчни измами, пране на пари и други финансови престъпления, които вече са в съдебна фаза.

“Ако имаш законовата база можеш да реагираш, но ако я нямаш нищо не можеш да направиш и реално няма възможност да проведеш успешно разследване, особено за ОПГ“, заяви Стилиян Кортезе, представител на Министерството на финансите на Италия.

"Следвай пътя на парите" – тези думи на легендарния италиански прокурор Джовани Фалконе припомни по време на презентацията си Микеле Дел Прете от италианската прокуратура "Антимафия“ във връзка с най-ефективните методи за разследване на организираната престъпност.

Участниците в конференцията в Белград обсъдиха предизвикателствата пред държавите в Европа във връзка с нарастващия транснационален характер на терористичните мрежи, рисковете от кибер заплахи и засилващата се употреба на цифровите технологии за осъществяването на престъпления.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Към момента активни членове на Конференцията са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.