В "Гласът на българите" показвам на Украйна как живеят българите в Одеса. Това каза Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по въпросите за националните малцинства, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

След започването на войната в Украйна съвсем естествено фокусът на предаването се измества. "Много етнически българи са на фронта. За съжаление вече има доста загинали", каза Аня Терзивец.

Именно на тях тя посвещава проекта си "Имена". "Това е отделен проект, който ще е на украински език. Той ще е посветен на загиналите войници. Все още няма статистика, но във всяко българско село има загинали. Записвам ги, събирам тази информация и ще продължа, за да се знае. Говорим с близките на тези хора и събираме истории", разказа Терзивец.

По думите й обстановката в Одеса е сериозна, тъй като ударите на Русия са насочени към пристанищната инфраструктура. Най-големите разрушения са именно по крайбрежието, което е затворено. Много са разрушенията и в центъра на града – по жилищните сгради и инфраструктурата.

Украйна трябва да спечели войната и няма друг изход, категорична бе тя. "Ние сме на своята земя и нашите земи трябва да бъдат освободени. Вярваме в това и това ни обединява. Не падаме духом и няма да паднем. Ще стоим докрай и ще спечелим. Целият свят ни подкрепя. Ще се възстановим и Украйна ще бъде една прекрасна държава", вярва Аня Терзивец.