Само два дни преди ключовото за България заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" поздрави колегите си в МВР за "блестящата" работа и обяви добрата новина. 

Гл. комисар Антон Златанов съобщи, че оценката от третата мисия с цел оценяване готовността ни за работа в Шенгенското пространство е изключително висока. Важно в случая е, че във формирането й са участвали и нидерландците, и австрийците, а както вече "Фокус" ви съобщи, правителствени източници от съседна Румъния също са на мнение, че властите в Ниската земя ще спрат да пречат на присъединяването ни към европейската зона на свободно движение.

"Изключително висока и положителна оценка получихме от третата мисия с цел оценяване готовността ни за работа в Шенгенското пространство. 

В инспектиращата група участваха 13 експерти от държави – членки на ЕС, сред тях – Германия, Нидерландия, Австрия, Испания, Португалия, Гърция и др., четирима експерти от Европейската комисия, както и наблюдатели от Фронтекс, Европол и ФРА (Агенцията на ЕС за основните права). 

Поздравления за всички колеги от МВР, които се представиха блестящо! Независимо от политическото решение, което ще се вземе, доказахме, че България продължава да отговаря на всички условия за пълноправно членство, а през последната година има съществен напредък! 

Докладът ще бъде представен на предстоящото на 5 декември заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", написа в профила си във "Фейсбук" директорът на "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов и добави снимка с надпис "добра новина". 

Сигналите ще бъдат положителни, твърдят и от Букурещ, които очакват Холандия повече да не се противопоставя на присъединяването на България в Шенгенското пространство.