"Това е дългоочакван ден от всички нас". Това заяви директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов по време на церемонията по връчването на ключовете на първата пратка от 40 автомобила с висока проходимост на граничните полицаи. Лично вътрешният министър Калин Стоянов раздаде и над 100 нови пистолета "Глок" на граничарите от секторите "Специални тактически действия" с думите "Когато ние сме силни, няма значение кой е срещу нас", предаде репортер на "Фокус"

Гл. комисар Антон Златанов благодари на ръководството на МВР за предприетата последователна политика в осигуряването на необходимия ресурс, с който граничните полицаи да изпълняват основната си задача – опазването на нашата граница. Шефът на ГДГП посочи, че днешното събитие е първа крачка към целенасоченото техническо оборудване на състава. Той благодари на колегите си, които отговорно и всекидневно изпълняват  своите задължения, въпреки трупаните с години проблеми с липса на обучени кадри и специализирани моторни превозни средства.

Всички данни - и наши, и на европейските партньори - говорят за около 3 - 4 пъти по-ефективна работа от българска страна

"Не само аз, но и всички колеги сме много доволни. Изключително очаквано е това събитие, което днес се случва. Преди крайните срокове ще бъде доставена и цялата останала техника, с много диалог, с много взаимодействие с всички вносители. Много прозрачна процедура, като получихме поздравления от Европейската комисия за усвояването на тези евросредства в този бърз порядък. Не само аз, но и всички колеги се радваме все едно получаваме лични автомобили, но половината живот на моите колеги минава в служба. Това ще ни помогне изключително много да сме по-ефективни в работата си", коментира той.

Между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти във вътрешността на България и по границите

"Със сигурност ще се наложи командироването на полицейски служители от вътрешността на страната по границата, но държа да отбележа, че сравняваме ежемесечно, даже ежеседмично данните и натиска, сравнен с този от миналата година и си вадим изводите. Към момента поддържаме между 3 и 4 пъти по-нисък мигрантски натиск и между 4 и 5 пъти е по-нисък броят на задържаните мигранти във вътрешността на страната и на изходите, което означава че пътят за тях към България през тази зима е много по-труден, отколкото през миналата години. Всички наши данни, както и тези на европейските партньори говорят за 3-4 пъти по-ефективна наша работа. Целта ни е да задържим тези дори изненадващи за нас по-добри резултати", посочи директорът на ГД "Гранична полиция". 

Работата по всички възможни показатели е затегната

"Уверявам всички български граждани, че сме затегнали по всички възможни показатели мерките, както по оперативните канали, да работим срещу организаторите на каналите за трафик на мигранти, така и за самата физическа охрана на границите. Целта ни е да задържим сегашните добри нива, изкарахме 5-6 месеца без никакви командировани полицаи на границата, само със служители на Гранична полиция и на Българската армия. Естествено очакваме натиска през лятото да се увеличи, но отново казвам – да го поддържаме в тези 3-4 пъти по-ниски нива", коментира целите гл. комисар Златанов.  

"Считам, че така трябва да се грижим за обезпечаването на служителите си!!!  Очаквахме този ден от много време, и ще осигурим още доста такива дни - когато след много усилен труд и добра организация успяхме да осигурим така необходимата ни техника за опазване на границата! Защото миналото лято в някои ГПУ от 55 автомобила по щат в движение бяха само 7! А така беше изключително трудно да се работи! Кое прави тази стъпка толкова успешна? Финансирането е изключително с европейски средства! Само за няколко месеца в ГД "Гранична полиция" съумяхме да проведем изключително трудоемка и обемна процедура за обществена поръчка, която започна и приключи без никакви съмнения в прозрачността и почтеността и! Само осем месеца след началото и започнаха доставките и вече имаме 40, а очакваме до края на есента и останалите джипове и пикапи до достигане на окончателната бройка от 360. Всичко това се случва на фона на глобалните забавяния в автомобилостроенето и доставките на автомобили в цяла Европа! ГД "Гранична полиция" се превръща в един от най-успешните бенефициенти на европейски средства, участвайки в множество европейски проекти и успешно финализирайки ги. Успех, колеги! С осигуряване на ново и по-добро оборудване ще бъдем по-мотивирани и успешни в нашата мисия! 

Още днес автомобилите заминаха за пограничните райони на външните ни граници с Турция и Сърбия за включване в наряда на граничните патрули!", съобщи добрата вест и чрез социалните мрежи минути по-късно директорът на ГДГП.