Трафикът на хора е едно от най-тежките нарушения на правата на човека, каза в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Антоанета Василева – първи вицепрезидент в експертната Група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа. По думите и, България е страна на произход на това престъпление, което е съвременно средство, от което трафиканти печелят пари. Най-много пари се печелят от сексуална експлоатация, следващата е трудовата, но има и други, като трафик на органи, на бременни жени. Всичко, което може да се прави чрез експлоатация на хора трафикантите правят. През годините те стават по-смели и дръзки и измислят всякакви начини да експлоатират жертвите си.

Трафикът на хора никога не е по желание. В голяма степен той става чрез измама, жертвите са подлъгвани, че ще работят в чужбина. Другият метод е наречен "лавър бой", при който добре изглеждащ мъж, който впечатлява момичета, ги отвежда в някоя страна в Западна Европа и ги принуждава да проституират. Често в началото жертвите не са наясно какво ги очаква, а след това е много трудно вече да се измъкнат.  

Статистиката сочи, че последните години са върха на айсберга, каза Антоанета Василева. За 2022 година жертвите са около 460, но това е официалната статистика. На всяка една официално оповестена жертва има още 9, които са в експлоатация, добави Василева.

През последните години у нас се отбелязва отлив от темата и липса на политическа воля да се работи по политиките за борба с трафика на хора, смята още Антоанета Василева.

Много често, особено жертвите на трудова експлоатация, не си дават сметка, че са жертви. Принуждават ги да плащат наказателни глоби, а всъщност това са ясни за нас сигнали, че нещо не е наред. За съжаление, българинът е по-малко грижлив към трудовите си права и често става жертва на недобросъвестни работодатели, не само в България. Има наистина една много тежка експлоатация на уязвимост. Повечето хора имат нужди да живеят по-добър живот и това е вратата на трафиканта към един човек, за да го използва и въвлече към експлоатация.

Със сексуалната експлоатация е още по-жестоко, там ситуацията е брутална", каза Василева. В световен мащаб тази експлоатация държи най-висок процент на доход. Тези жени не получават и цент от тези пари, най-много да им подхвърлят по някое евро, за да си купят храна, или някакви дрехи. Другото жестоко нещо е, че българинът се отнася жестоко към жертвите, той не ги третира като жертви, но им слага етикети. Истината е, че всеки може да стане жертва на престъпление, може да бъде подведен

България има политики за борба с трафика на хора. Но липсва активното  прилагане на законите през последните години, превенцията е най-слабо финансирана. Държавата е длъжник в това отношение. Трябва да се повишат усилията за идентификация на жертвите, да ги намираме активно. Сега властите се осланят на това жертвата сама да потърси помощ, а това рядко се случва, каза още Антоанета Славова.