"Може да се реализира кабинет с падащ кворум, но такова правителство няма да бъде стабилно. През цялото време ние се намираме в много тежка патология. Това е поведение, което излиза извън рамките на разумното, целесъобразното и полезното за държавата, ефективно политическо поведение. При положение, че това води до загуба на авторитет на тези, които политически  управляват от една страна и от друга - до намаляване на рейтинга им, което е на практика самоубийствен ход, това означава, че тези субекти са загубили ориентация за време и място, т.е. намират се в патологично състояние". Това каза политическият психолог Антоанета Христова в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" в в отговор на въпроса дали ще успее ходът на Борисов с номинацията на проф.Габровски и дали няма да се сбъднат страховете на Кирил Петков и Христо Иванов, че правителство може да се избере и с падащ кворум.

"Моята оценка на всичко, което се случва през последните месеци, е, че ние се намираме под влиянието на деформирани, нереални политически процеси, които ни сервираха на масата, една много грозна политическа картина", допълни тя.

Резултатът е едни самоубийствено работещи срещу себе си политически сили, особено новите политически партии, които влязоха в последните 2-3 парламента. В момента има устойчиво отговорно поведение, свързано с ГЕРБ и ДПС, въпреки че ДПС още не е казала дали ще участва в правителство. Всички останали, независимо, че целият разум говори, че в момента е необходимо експертно правителство, което да вземе определени решения във връзка с Плана за възстановяване, с адекватен актуален бюджет и т.н, на никого не му минава през съзнанието че има моменти, в които трябва да се извърши алтруистичен акт, даже да донесе негатив за в бъдеще. И това би било в името на волята да се покаже добронамереност и мисъл за гражданите. Няма такова нещо от останалите политически партии, стана ясно от анализа на Христова.

Христова коментира и конкретното поведение на партиите, срещу мандата на ГЕРБ:  "Здравият смисъл на БСП е да влезе в управлението, защото в момента се намира в много тежка криза, имат много фронтове - с президента, вътрешни фронтове, фронт с хората, които излязоха от партията, които бяха изгонени от партията. В тази картина на намаляване на подкрепата на БСП, единственият начин  партията и лидерът ѝ да оцелеят още малко време, това е да участват в управленска формула.

"Това поведение на БСП в момента, както и на ДБ и на другите политически партии, които отказват разговори, е поведение от страх от твърдите им избиратели,  които няма да одобрят тяхното колабориране с ГЕРБ. Те не осъзнават необходимостта да дръпнат заден леко и да влязат в някаква управленска формула. Страх поставя тези партии в капан и те не могат да излязат от този капан", каза още политическият анализатор.

Това е патологично политическо поведение, което си създадоха сами партиите. които са лявоориентирани партии, които разглеждат ГЕРб и дясното като вражеско. Това е една популистко-либерална формация. Историята на ДБ е различна от историята на ПП. Двете, като психобиография на лидерите, имат известни различия. Христо Иванов сигурно си дава сметка за това, че е в капан и всяко действие е загуба, докато ПП не си дава сметка. Там е по-особена конструкция на популизма - няма никаква друга ориентация, освен погледът към егоудовлетвореността и те дори не достигат до извода, че са в капан, стана ясно от думите на Христова.

В тази ситуация по-голяма е вероятността проф. Габровски да не сформира кабинет. ПП няма да могат да изпълнят мандата си и очакванията са насочени към третия мандат, където ще е показателна ролята на президента. Ако иска да стимулира създаването на кабинет, вероятно ще даде третия мандат на "Български възход", но ако иска да покаже несъстоятелността на партиите, той ще я даде на някоя от останалите  - ДБ, или "Възраждане", допълни Христова.

Цоня СЪБЧЕВА