Призоваваме политическите сили да не заобикалят въпроса за връщането към доставки от “Газпром", защото това е най-важната тема и определя отговорността им, способността им да управляват рискове, готовността им да запазят достойнството на България и да защитят българските потребители.

Това заяви Антоанета Цонева от “Демократична България" в студиото на bTV по повод действията на служебното правителство от последните дни, което определи като “неизбежно" връщането към преговори с руския газов доставчик, съобщиха от "Демократична България".

Цонева припомни, че “Демократична България" е призовала в декларация партиите, определящи се като евроатлантически, да се позиционират спрямо решенията на служебния кабинет. Според нея във вчерашното изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов демаскира позицията му в подкрепа на доставки от “Газпром".

“В неговата около 30-минутна почти предизборна реч, в която хвърляше напред-назад всякакви обвинения, всъщност Борисов каза: “Какво му беше на този договор с “Газпром" до края на годината?". На практика позицията на ГЕРБ и на служебния кабинет не се разминават", коментира тя.

Според нея Борисов отново се опитва да използва страховете на хората, като сравнява цени, когато той е бил на власт и цените през август тази година, пропускайки наличието на война в Украйна, инфлация и енергийна криза. Антоанета Цонева заяви, че цените в Европа са десет пъти по-високи през август 2022 г. в сравнение със средните петгодишни стойности за предходните години.

“Борисов не може да твърди, че бил оставил едни цени, а сега хаосът и разрухата оставили други, като забравя или му е удобно да забравя да спомене, че Русия нападна Украйна и “Газпром" е основното геополитическо оръжие, с които Кремъл се опитва да подчини Европа", коментира тя.

Антоанета Цонева припомни, че “Демократична България" настоява категорично служебното правителство да не взима геополитически завой към Русия, преднамерено да тласка страната към газова зависимост от “Газпром" като се игнорират, заобикалят или се правят някакви маневри около възможностите за диверсификация.

Тя припомни и решенията, които “Демократична България" прави, за да се намери решение на газовата криза - правителството да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, да издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, да подготви план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

“Много е важно с оглед на запазването на достойнството на страната и отчитането на всички рискове доколко “Газпром" е надежден партньор и до каква степен степен цената на газа е приемлива, политическите сили да се определят и да отворят широко очите си за този риск", каза тя.

Антоанета Цонева заяви, че “Демократична България" продължава да настоява и за действия спрямо “Лукойл", която при управлението на Борисов се ползваше с особен статут. Тя припомни, че депутати от обединението предложиха промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които да разбият монопола на “Лукойл". “Демократична България" също така предлага държавата да поеме оперативен контрол върху рафинерията.

“Защо от 2007 г. досега “Лукойл" за първи път плати данъци именно при това управление. Защо? Защото Борисов направи така, че тази компания да има ексклузивитет и монопол. Борисов направи така, че Росенец да стане един руски анклав без участието на институциите", добави тя.