Председателят на Комисията по здравеопазване в 49-ото Народното събрание проф. Костадин Ангелов се обърна публично към проф. Асена Сербезова в личния си профил във "Фейсбук". Ангелов, който също като Сербезова е заемал поста министър на здравеопазването, я попита защо тихомълком е променила формулата, за да е "законна", но в ущърб на пациентите.  

"Фокус" публикува поста на проф. Ангелов в мрежата без редакторска намеса.

"Защо през 2022 г. министърът на здравеопазването Асена Сербезова решава да се промени една "противозаконна" формула, която обаче защитава обществения интерес, ограничава паралелните търговци и в изключително висока степен гарантира наличностите на дефицитни лекарства? 

Тихомълком Сербезова променя формулата, за да е "законна". Според ДАНС така изчезват дефицитните лекарства и цялата схема започва да работи в интерес на търговците.

Не ми е ясно и защо се сменя нещо, което да е "законно", но в същото време да не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства?

Защо?

Кой и с какво мотивира министъра да обслужи търговците за сметка на българските пациенти?

*Снимката е от документа на ДАНС", уточнява проф. Костадин Ангелов. Документът може да намерите в галерията ни.

По-рано през деня проф. Сербезова отрече да има вина за липсващите в аптечната мрежа лекарства и се обърна също с въпроси към проф. Ангелов, който в петък изнесе данни от доклад на ДАНС по темата с дефицита на медикаменти.