Три търговски дружества са изнасяли медикаменти от забранителния списък, а изменение в нормативната уредба е улеснявала процеса. Това заяви председателят на Здравната комисия на 49-ото Народно събрание проф. Костадин Ангелов във връзка с липсващите лекарства в страната, предаде репортер на "Фокус“.

"Три дружества са извършвали износ на медикаменти, включени в забранителния списък. Не са изпълнили задължението да подават данни към СЕСПА, както и са се снабдявали с медикаменти от търговци на дребно в нарушение на ЗЛПХМ (бел. от ред. – Законът за лекарствените продукти и хуманната медицина)", заяви той.

"Става въпрос за медикаменти, които в България са по-евтини, а в други държави се продават по-скъпо", каза още той.

 

Проф. Ангелов представи доклад на ДАНС, който показва причините за недостига на медикаменти в България. От държавната агенция достигат до заключението, че през март 2022 година е изменена нормативната уредба, с която всъщност голяма част от лекарствата, които до онзи момент са били забранени за износ, вече е можело да бъдат продавани. От ДАНС заключват, че това е облагодетелствало търговските дружества.

"В ДАНС е получена систематизирана информация за работата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, като е установено, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит. Вследствие на начина на изчисляване на недостига на голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 година, са отпаднали от СЕСПА, в резултат на което е облагодетелстван частният търговски интерес за сметка на българския пациент", пише в доклада.

От ДАНС считат, че нормативната разпоредба може да е разработена по такъв начин, че не осигурява възможности за противодействие или избягване на дефицита на лекарства. Не се изключва и вероятността част от количествата да са фактически налични в складовете на търговците на едро или да са останали единични бройко в аптеките, което да не отчете недостиг в системата, въпреки че пациентите няма да имат достъп до съответните лекарства. 

Ангелов посочи, че проблемните медикаменти са основно тези за диабет и за деца.