Евродепутатът Андрей Новаков внесе в Европейския парламент петиция с 44 247 подписа с искане да бъде въведен общоевропейски норматив от средно 1 минута за обработка на тежкотоварни автомобили на вътрешноевропейските граници. Инициативата на българския евродепутат от ЕНП / ГЕРБ идва в отговор на честите задръствания на ГКПП и километричните опашки от камиони, причинени от дългото време за чакане и закъсненията, свързани с проверки и контрол на документите, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Новаков стартира подписката през лятото на 2022 г. след поредната криза с блокирани камиони на граничния пункт Русе - Гюргево. Събирането на подписите отне шест месеца и бе проведено на територията на цялата страна. Предстои Комисията по петиции на Европейския парламент да се произнесе относно бъдещите стъпки за нейното обсъждане и гласуване.

В текста на петицията се подчертава, че километричните задръствания оказват отрицателно въздействие и върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, възпрепятстват придвижването между държавите-членки, компрометират здравето и условията на труд на шофьорите. Отделно проблемът има пряко влияние върху качеството и чистотата на въздуха, шума и замърсяването, риска от ПТП и увреждането на пътната инфраструктура, която не е пригодена за тази интензивност на тежкотоварния трафик.

Андрей Новаков е евродепутат за втори пореден мандат. Сектор "Транспорт“ заема важно място в работата му, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство "Пакет Мобилност“. Новаков е също координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).