"Това е първото посещение на Зеленски в Брюксел след началото на войната. Беше изключително емоционална среща. Не съм виждал толкова много струпване на хора в парламента- по всички етажи, по балкони. Беше посрещнат президентът на Украйна с изключително голяма симпатия към украинския народ, към всички украински граждани, независимо от етническия им произход, които се сражават за независимост и суверенитет и с перспективата за европейска интеграция"

Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" Андрей Ковачев, заместник-председател на Европейската народна партия в коментар по темата как в Европейския парламент посрещнаха президента на Украйна Володимир Зеленски и как прозвучаха думите на президента Румен Радев от срещата с него.

От думите на Ковачев стана ясно, че основният акцент в обръщението на Зеленски към евродепутатите е бил, че Украйна е извоювала своето завръщане към Европа с цената на много човешки животи и големи страдания. Тази война не е приключила, за съжаление, и за да приключи трябва европейската солидарност да продължи.

"Президентът Роберто Мацола потвърди, че тази солидарност с Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо, до подновяването на териториалната цялост на Украйна и след това до възстановяването на Украйна и икономиката й", каза още Ковачев.

Той коментира и как са възприети думите на президента Румен Радев по същото време в Брюксел, че страната ни ще наложи вето, ако има енергийни санкции срещу Русия, особено в ядрената енергетика: "Изключително странно, особено като се знае, че България е парламентарна република, в която парламентът с повече от 2/3 мнозинство прие позиция, че България ще помага на Украйна, включително и с военни доставки. Както и и това, че България трябва да диверсифицира ядреното гориво за "Козлодуй", за да бъдем независими. Затова е странно, че българският президент има обратна на българския парламент позиция".

Цоня СЪБЧЕВА