Евродепутатът Андрей Ковачев ще открие международен младежки тренинг курс на тема “Пазители на европейската демокрация" на 24 април в Националния студентски дом от 10.00 ч. Тренингът се организира от Националната студентска конфедерация по програма “Еразъм+" на ЕС от 23 април до 1 май 2023 г. с подкрепата на Националния студентски дом, Съюза на европейските федералисти и Европейското движение в България. Участниците ще получат поздравителен адрес и от председателя на Народното събрание Росен Желязков. Проектът ще събере младежки лидери от Европа, които се ангажират да промотират европейските демократични ценности и приближаването на ЕС до младите хора в съответствие с Европейските младежки цели. Участниците ще повишат осведомеността си за резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, ще подобрят уменията си за европейска комуникация и ще изградят капацитет за провеждане на информационни събития с цел да окажат натиск върху правителствата на страните-членки за реформиране на ЕС съгласно препоръките на Конференцията за бъдещето на Европа.

Политици, служители на европейските институции, дипломати и младежки работници ще помогнат на младите хора да повишат своята компетентност за промотиране на ценностите на ЕС и Европейските младежки цели, провеждане на лобистки и застъпнически кампании за популяризиране и валидиране на заключенията на Конференцията за Бъдещето на Европа, както и да подобрят уменията си за европейска комуникация.

След участието си в проекта младежките организации и младите лидери ще притежават необходимите умения и знания, за да се включат в демократичния живот на ЕС и да участват активно в дебата за бъдещето на Европа. Те ще бъдат по-наясно с форумите, където могат да изкажат своя глас пред европейските и националните институции, както и да разполагат с инструментите, за да го направят ефективно.