Истината за комунистическите лагери на смъртта много трудно си прокарва своя път у младите поколения на България. Това каза в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ Андрей Ковачев – заместник-председател на групата в Европейската народна партия в Европейския парламент, по повод проведеното шествие-поклонение от Ловеч до концлагера "Слънчев бряг“.  "Някак си, като че ли се иска това да бъде забравено, защото било негативно, да не го казваме на младите хора в България. Обратното е отговорно, обратното трябва да се случи и в една демократична държава трябва обективно да предаваме паметта на младите поколения, за да не стават те лесна жертва на нови спасители или на партии, които се опитват да продължават чрез фалшификацията на историята да аргументират своята амбиция за власт чрез налагане на носталгия по несъществуващи тогава придобивки, които фалшифицират, че ги е имало и хората едва ли не са живеели в някакъв рай“.

Наш дълг е както към както към изстрадалите няколко поколения българи, така и към младите поколения на България тази памет, активният прочит на историята да бъде предаван и да  не бъде забравян, никога да не се повтаря насилието и терорът в България, допълни Ковачев. "Трябва да направим всичко възможно тази памет да се предава по най-обективния начин.“

И тук Ковачев направи връзка и с Македония: "И в сегашната Република Северна Македония, и в България тези сили от миналото, които направиха кариера, направиха живота за себе си и за своите семейства добър, както по времето на Титова Югославия, така и по времето на комунистическа България, те продължават да се опитват да защитават прочита на историята какъвто е бил по времето на титова Югославия или по времето на комунистическа България. Това трябва да бъде прекратено, защото просто не отговаря на истината. А води и до омраза, до дискриминация, води отново до насилие. Нашето искане като демократи за предаване на паметта е не са мъст или реванш, а за това никога да не се повтарят ужасите, страденията от миналото“.

Цоня СЪБЧЕВА