ГЕРБ са влезли в Народното събрание без план, видя се, че те нямат повече от 103 гласа за избор на председател на Народното събрание. Това каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" в ефира на БНТ.  "Ние дадохме възможности на парламента да се концентрира върху личностните качества и мажоритарния избор. И затова предложихме господин Минчев. Хората от площадите искаха да видят човек като него, човек на новата политика“.

Ние искаме да бъдем конструктивна опозиция, ние ясно обявихме кои са приоритетите, по които да работим с всички, обясни Гюров. "Видяхме, че кандидатът на ГЕРБ няма мнозинство. Ние дадохме възможност на депутатите да се опитат да се консолидират около една личност. Това не стана, съответно трябва да се търсят нови решения и възможности.

Държавността е важна и ние от позицията на втора парламентарна сила правим всичко възможно, за да може този парламент да заработи, допълни Гюров. "Това, което виждаме е, че вече пореден парламент, ГЕРБ получават своите служебни гласове, които са успели по някакъв начин да сложат под свой контрол, но всъщност не получават достатъчен мандат, за да бъдат в управлението. Това само те не го разбират.“

Да, ние също изгубихме гласове като всяко правителство, което управлява в една толкова тежка криза. "Важно е да кажем, че у избирателите виждаме едно сближаване на позициите. Ние нямаме червени линии с избирателите на ГЕРБ, на ДПС, защото всички имат едни и същи теми – а те са увеличене на доходите, стабилност на бизнеса, помощ за енергоносителите и справедливост през една дълбока съдебна реформа“.

Има варианти, в които можем да гледаме напред, но важно е да се отбележи, че гласуването за председател е акт на образуване на мнозинство в този парламент, така че не може да очаквате от опозицията да подкрепи водещия кандидат на първата политическа сила, заяви Гюров. "Утре в 9.15 на председателски съвет сме готови да обсъдим всякакви варианти“.