Върви се към нови избори, такива са заявките на партиите. Това смятат д-р Борислав Цеков и доц. Светослав Малинов. Въпреки това, според тях трябва да се водят разговори и да не се отказва диалог.

"Т. нар. червени линии се превърнаха в партийни знамена и в най-голямата гордост на всяка една партия. Те влизат в парламента, не за да предлагат решения, а за да казват как не може да се случи това или онова“, каза Борислав Цеков, доктор по конституционно право и председател на Института за модерна политика.

Според Светослав Малинов не трябват да се бърза с връчването на мандатите. 

"Възможността за нови бързи предсрочни избори е много висока и ако се смята от тук до март как ще се развият нещата, добре е това Народно събрание да има повече време за работа. Имаме да приемаме закони, бюджет, а има и да се провеждат разговори“, каза той в предаването "Тази сутрин“.

И двамата са съгласни, че трябва партиите да разговарят помежду си. Според Цеков, когато има отказ от разговори, страда целият политически процес. 

По думите на Светослав Малинов изборът на председател на Народното събрание е интересен и ще ни покаже някои възможности за коалиция.