Американски специалисти ще пристигнат у нас в края на април, за да сертифицират част от съоръженията, необходими за приемането на първите бойни самолети F-16 Block 70. Това обяви министърът на отбраната Атанас Запрянов днес в отговор на въпрос на "Фокус" относно етапа на подготовка на Трета авиобаза за приемането на първата партида изтребители.

"На 22 и 24 април началникът на отбраната ще бъде в Граф Игнатиево с експерти и специалисти по темата. Следим този въпрос много внимателно. Ще има експерти от американската страна. Много е важно да бъдат тук. Те ще сертифицират съоръженията – някой от съоръженията трябва да получат сертификация, за да получим самолетите на наша територия", заяви министърът на отбраната.

Запрянов каза още, че е много важно процесът по сертификация да бъде успешен. Той обясни, че ако това не се случи, страната би могла да се окаже в ситуацията на Словакия, която е трябвало да разположи своите F-16 Block 70 на чужда територия.

Военният министър допълни, че сертификацията е за някой от елементите за сигурност.

По отношение на финансовите параметри за подготовката на инфраструктурата той увери: "Финансовите средства там са осигурени, възникват и други нужди, които трябва да бъдат разрешени, тъй като в самото конструктивно изграждане възникват някои проблеми".

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев пък обяви, че "Следващите две седмици ще направим посещение на място на комисията".

През миналата седмица Тодор Тагарев, който тогава все още изпълняваше функциите на министър на отбраната, обяви, че Военното министерство работи интензивно по приемането на първите бойни машини.

Тогава той обяви, че проектите по изграждането на инфраструктурата са разделени в две категории – обекти пряко свързани със самолетите и такива свързани с подобряване на инфраструктурата.

Тагарев каза още, че договорите, които са пряко обвързани с приемането на машините, трябва да бъдат приключени до края на 2024 година.

Въпреки това обаче, в свое по-предишно изказване (бел. от ред. – от началото на април) отново Тагарев предупреди, че "Рисковете за това да не бъдем готови за посрещането на на самолетите остават“. Тогава той изрази позицията, че усилията на ръководения от него екип в Министерството на отбраната не успели да компенсират "в достатъчна степен изоставането".