"Пазарът може да понесе определена цена и ние сме я достигнали за мен и от това, което сме говори с мои колеги. Критичната цена вече е достигната в момента, а тя още не стига на нас, за да излезем ние на плюс. Защото разходите ни спрямо 2019 са се вдигнали 3 пъти, а цените не са се вдигнали 3 пъти. Шопската салата не е станала 3 пъти по-скъпа от 2019-та година". Това каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. 

Председателят е на мнението, че в последно време се говори за заведенията като със собствена икономика, като потребителите не си дават сметка, че цените се вдигат, защото всичко поскъпва.

"Това е третият опит за премахване на ДДС ставката за последните 2 години. Хотелите и ресторантите в цяла Европа са заедно и са с единна ставка и тя е по-малка от тази в България", поясни Алибегов.

Ричард Алибегов прогнозира още, че опитът да се върне 20% ДДС за част от бизнеса ще бъде неуспешен, смятайки, че отговорните партии в парламента няма да позволят такова нещо да се случи, каза още той в ефира на NOVA NEWS.

"Когато се случи ковид кризата и държавата трябваше да затвори нашите обекти или да ни ограничи и ние бяхме финансово ударени от това нещо, държавата предприе икономически, не социални мерки. Икономически за спасяване на бизнеса. Това ДДС е икономическа мярка, не е социална мярка. Тези пари, които са общо 220 милиона на година разлика с ДДС-то, заедно с фитнесите, това остава в бизнеса", коментира Алибегов.