Борисов е човекът, който ще направи компромис, за да се състави правителство. Това каза в интервю за "Фокус" кинорежисьорът и писател Нидал Алгафари.

"Въпросът е в няколко човека в тази държава – Бойко Борисов на първо място, Кирил Петков и Асен Василев на второ място, Корнелия Нинова на трето, Мустафа Карадайъ и г-н Доган на четвърто място, на пето – г-н Радев, президентът. Това са хората, които би трябвало те, като личности, да го разрешат, защото те са лидери, те водят. Каквото и да направи лидерът, тези, които са зад него, му вярват. Хайде да не казвам съвсем сляпо, но му вярват и биха приели всяко негово решение. Така че смятам, че като че ли може би имам някакво усещане – ако ПП-ДБ излязат, макар и с един глас, пред ПП ГЕРБ, с един мандат повече даже да вземат, те са длъжни да представят някакъв вид правителство и тогава смятам, че може би Бойко Борисов е човекът, който ще направи поредния компромис, в името на добруването на хората, в името на това да не се сринем тотално и да подкрепи такъв вид правителство. Проблемът обаче тогава ще бъде, че те ще бъдат заложници на политиката или желанията вече на ПП ГЕРБ", смята той.

"И политическата формация около Кирил Петков и Асен Василев, и политическата формация около Бойко Борисов, и около Корнелия Нинова искат горе-долу едно и също. Да, имат едно, две, три различия, но те са две-три различия от общо 100, които ги обединяват или които те са съгласни, че по някакъв начин трябва да се върви по тази пътека. Единствените, които са радикално различни от останалите, това са хората на "Възраждане“, но те няма да имат нито възможността, нито имат с кой да се коалират, нито с кой да разговарят. Така че ако теглят чертата на евроатлантическа ориентация например, се събират немалко народни представители, които даже в даден момент биха могли да бъдат и с конституционно мнозинство", изтъкна Алгафари.

По думите му кампанията ще бъде много остра, ще бъде много зловеща, ще се карат много помежду си, но в момента, в който прекрачат прага на Народното събрание, смятам, че страстите като че ли ще понамалеят и ще се потърсят варианти. Той добави, че сме стигнали до тази лудост в държавата поради това, че имахме свръхочаквания всички и се надявахме, че който и да дойде месия, ще ни спаси и ще ни направи много бързо Швейцария на Балканите.

Цоня Събчева