Зрителите на постановката "Радио "Белград“ могат да очакват от смях до сълзи и обратното. Това каза актьорът Александър Притуп в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Действието на театралната постановка се развива в навечерието на Нова година и разказва четири истории от различни точки на света, като общото между героите е, че всички са емигрирали от Белград в търсене на по-добър живот.

Подготовката на проекта има дълга история преди постановката да се появи на сцена, сподели Александър Притуп. Идеята за нея дава Весела Бабинова преди четири години. "Започнахме работата с Герасим Георгиев-Геро и той постави основите на това, което по-късно стана "Радио "Белград“. Мартина Георгиева също много дълго време работи с нас като асистент в класа. Малин Кръстев направи сценична адаптация върху текста, и то доста любопитна, и надскочи възможностите на това, което текстът предлагаше. Премиерата му беше преди няколко години, когато още бяхме студенти, след което проектът се замрази. Това представление има своя втори живот в момента – през декември започнахме отново работа върху този текст“, разказа той.

Актьорът вярва, че има причина човек да е роден на дадено място и има причина той да остане там. "Това не значи, че той не може да опита да види нещо друго. Но емиграцията е монета с две лица – много често хора заминават и се връщат, защото животът там не е бил по-добър. И е още по-трудно, връщайки се, да започнеш отначало“, смята той.

Актрисата Катерина Борисова допълни, че всеки един от героите в постановката е инвестирал време, усилия и финанси, за да се развие и е направил всичко възможно да се реализира в родината си, но не е успял. За съжалени не успява да направи това и в чужбина. "Усещането за пропуснатия шанс е допирната точка между тях“, допълни тя.

Заглавието на постановката е връзката между представените истории. "Във всяка една от тези миниатюри хората слушат Радио "Белград“ и това им позволява да се върнат към корена, към това, което се случва вкъщи. Чрез него може би те успяват да разберат дали са на по-добро място и си сверяват часовника какво се случва“, поясни Борисова.

Постановката ще се играе на 31 март и 15 и 25 април в театър "Българска армия“.