На вчерашното гласуване в пленарна зала депутатите отхвърлиха кабинета "Габровски“. "За" гласуваха 113 народни представители, а "против" 125. Малко по-късно президентът Румен Радев коментира, че на проектокабинета му е липсвала политическа физиономия и политическа отговорност. Подобна на позицията на държавния глава бе и тази на "Български възход“. Какво да очакваме оттук нататък и какво показа вчерашният ден в пленарна зала? Анализа очаквайте в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"на 15 декември от социолога Андрей Райчев. С него коментираме и наложеното от президента вето върху Изборния кодекс – какво следва.

Малко преди депутатите да влязат в зала, за да обсъждат и гласуват проектокабинета "Габровски“,служители на Министерството на външните работи се събраха на протест пред сградата на Народното събрание. Стачката е плод на недоволството на работещите в МВнР от ниските възнаграждения. Служителите са в стачка от 2 декември и очакват да се подпише споразумение с ръководството на Министерството за първоначално увеличение от 30 процента на заплатите от 1 януари. Ще бъдат ли уважени исканията и какви ще бъдат последващите действия, ако никой не обърне внимание? Темата коментираме с председателя на Професионалното обединение на държавните служители от Дипломатическата служба Мартин Колев, дипломатически служител III ранг.

След 09:30 часа в ефира на Радио "Фокус“ говорим за демографските тенденции у нас. Проучване на Националния статистически институт показва, че през последното десетилетие страната ни бележи най-голямото намаление на жените във фертилна възраст - с 22.5%. От резултатите от проучването се вижда, че най-ниска е раждаемостта при жените с висше образование. Защо и пред какви предизвикателства сме изправени в демографски план? На въпросите отговаря демографът доц. Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН

Започнете деня с програмата на Радио "Фокус“ и сутрешния блок "Добро утро, България“ от 07:00 до 10:00 часа с водещ Габриела Ганева.