Това, което се случи днес, е естествен завършек на това НС. Това каза в кулоари акад. Николай Денков от ПГ на "Продължаваме промяната" във връзка с решението на БСП да върне третия мандат неизпълнен в понеделник на президента Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Това, което се случи днес, е естествен завършек на това, което видяхме от началото на това Народно събрание. Както първото гласуване беше свързано с избора на председателя на Народното събрание от тези партии, така последователно, в най-важните гласувания, те бяха заедно, и така днес смениха председателя на Сметната палата, събраха се заедно и казаха "След следващите избори ще управляваме заедно". Единственият въпрос, който остава, е защо ще правим следващи избори. Ако те днес се врекоха, че ще работят заедно и ще направят правителство, защо не го направят сега", заяви акад. Денков. 

Акад. Денков обясни, че не е ясно дали 48-то НС ще успее да приеме всички закони, които са важни за ПВУ. Той смята, че има резон БСП да върне мандата в понеделник, но същевременно остава съмнение дали това не е с цел да не бъдат приети важните законопроекти. 

"Това, което е важно, е Народното събрание да може да приеме законите, които са необходими за ПВУ. Тук включваме и правосъдната реформа. Дали това ще бъде възможно сега, не знам. Между другото, това, че те казаха, че ще върнат мандата в понеделник има своята логика заради това, че нямат подкрепа, но от друга страна, това дава едно много добро оправдание да не бъдат приети най-важните реформи през следващите дни", каза още той.