"Изведнъж няколко месеца след като Илко е издирван за различни закани се появява една нова група заплахи от съвсем различен адресант до огромен брой адресати. Тук има огромна разлика в стилистката и изказа и посланията, политически включително. Първоначалните имейли нямат абсолютно нищо общо с вторите. Това, което ме накара да си мисия, че той е използван, е фактът, че заплахите, които той е изплащал са от битов характер", това каза служебният защитник на Илко Захариев, адвокат Георги Георгиев, след делото днес, предаде репортер на "Фокус".

"Съдът счита, че дори да е автор на тези закани, те не биха могли да престъплението по смисъла за закана за убийство в наказателния кодекс, предвид начина, по който са формулирани и адресатите", казва адвокатът. 

"След малко Илко ще бъде освободен, баща му ще го вземе, най-вероятно, аз ще отида заедно с бащата да го придружа и ориентирам от къде да го вземе. Вероятно утре ще бъде настанен в психиатрична клиника в Бургас. Момчето има нужда от лечение и трябва да се възстанови връзката с родителя", заяви той. 

"След като получава заплашителните имейли, съдя Цариградска, да се оплаче като един достоен магистрат и човек, тя излиза и съобщава това на медиите и настъпва скандал. В този много удобен момент се появява нашият Илко", споделя съмненията си, че "Червеният пират" стой зад заплашителните имейли, адвокат Георгиев.