Ирина Дилкинска, екстрадираният в САЩ близък сътрудник на криптокралицата Ружа Игнатова,  не е мислела, че върши престъпления, това каза адвокатът на  Дилкинска Николай Петров по темата за вината на юристката в казуса с OneCoin.

Задържането на Дилкинска е станало на основата на червена бюлетина от Интерпол. Липсата на информация до сега е поради нежеланието да се шуми по случая. 

Екстрадираната е работила 4-5 години за Игнатова, като е научила за работата по обява. За последно двете са се виждали през 2016-2017 година, тъй като Ружа Игнатова, германски гражданин, е пътувала твърде често, а Дилкинска е работила в офиса в София. 

По думите на адвоката, Ирина е извършвала обичайна юридическа работа - подготовка на договори и следене как те се изпълняват, тъй като е имало огромен  документооборот, свързан с дейността на Игнатова в над 170 държави по света.

Адвокат Петров каза, че Дилкинска никога не е мислела, че прави нещо нередно. Криптовалутите на са нещо незаконно, това е търговия на електронни пари.

Той уточнява още, че срещу Дилкинска има две обвинени в САЩ, като и двете се базират на клетвени декларации от двама американци. На тях се основава и искането за екстрадиране. Декларациите обаче са твърде широко структурирани, като 75% от документите, с които САЩ разполагат, касаят Ружа Игнатова.

По същество делото ще се гледа в САЩ, а делото тук е било само по въпроса дали да се екстрадира Дилкинска, или не. 

"Докато не се произнесе съд, човек е невинен. Ще търпят много сериозен анализ данните по делото, с които американците разполагат", каза Петров за NOVA, като подчерта, че в САЩ защитникът на Дилкинска ще бъде друг, а не той.